Истрага о опозиву – Трамп позван на први претрес Одобра за правосуђе

Одбор за правосуђе Представничког дома позвао је председника САД Доналда Трампа и његов правни тим на први претрес тог тела у оквиру истраге о опозиву.

Претрес пред Одбором за првосуђе Представничког дома Конгреса САД заказан је за 4. децембар, а сведоци ће бити правни експерти који ће говорити о уставним основама за опозив.

Реч је о наредној фази у процесу која би могла да доведе до формалног подизања оптужнице против председника, напомиње Глас Америке.

Председавајући одбора Џеролд Недлер рекао је да је писао Трампу да би га подсетио да му је, према правилима, дозвољено да присуствује претресу, а његовим адвокатима да испитују сведоке.

"Председник има избор – може да искористи прилику да буде заступљен на претресу или може да престане да се жали на процес. Надам се да ће одлучити да учествује у истрази, директно или преко адвоката, као што су то урадили председници пре њега", навео је Недлер.

Додао је да ће на претресу бити "проучен постојећи оквир за одговор на озбиљне оптужбе о непримереним поступцима који би могли да буду основа за опозив".

Бивши Трампов правни саветник мора да се одазове позиву

Председавајући Одбора за обавештајна питања Адам Шиф рекао је да ће одбори који воде истрагу - за обавештајна питања, спољне послове и надзор - издати извештај са прикупљеним доказима, убрзо након што се чланови Конгреса врате у Вашингтон 3. децембра, после празничне паузе.

Претходно је судија федералног суда у Вашингтону, одбацујући тврдње администрације о имунитету званичника, пресудила да бивши правни саветник Беле куће Доналд Мекган мора да се одазове на обавезујући позив Представничког дома да сведочи у истрази о опозиву Трампа.

Судија Кетанџи Браун Џексон саопштила је да "нико није изнад закона" и да председник "нема овлашћења" да спречи Мекгана или друге актуелне и бивше званичнике Беле куће да сведоче. Додала и да "председници нису краљеви".

Секретаријат за правосуђе затражио је у уторак да се одложи извршење пресуде док се не донесе одлука о жалби.

Како наводи Глас Америке, Администрација не само што спречава званичнике да сведоче у Конгресу, већ одбија да истражитељима преда документа о низу тема, позивајући се на имунитет.

Трамп је твитовао да би волео да високи званичници сведоче.

Позиве да сведоче у истрази, између осталих, одбили су државни секретар Мајк Помпео, бивши саветник за националну безбедност Џон Болтон и вршилац дужности Трамповог шефа кабинета Мик Малвејни.

Демократе истражују Трампа због вршења притиска на Украјину да истражи политичког ривала Џоа Бајдена и верују да би актуелни и бивши званичници Беле куће могли да пруже кључне доказе у истрази.

Мекган је у октобру 2018. године поднео оставку на положај правног саветника Беке куће, а његово име се често помињало у извештају специјалног тужиоца Роберта Малера о мешању Русија у америчке изборе 2016. године.

Према извештају, Мекган је рекао истражитељима да је Трамп вршио притисак на њега да отпусти Малера, а затим је то демантовао.

Малер је у извештају навео да Трампа не може да ослободи кривице када је реч о оптужбама за опструкцију правде и демократе сада разматрају могућност да истрагом обухвате и наводне Трампове покушаје да отпусти специјалног тужиоца.

У средишту истраге о опозиву је телефонски разговор америчког лидера са украјинским председником Володимиром Зеленским, током којег је Трамп тражио да Кијев истражи Бајдена и његовог сина Хантера.

Одржана су и јавна саслушања током којих су поједини сведоци навели да је Трамп условљавао војну помоћ Украјини, спровођењем истраге о Бајденовима.

Трамп тврди да није урадио ништа погрешно, а истрагу о опозиву назива преваром и ловом на вештице. Његове републиканске присталице истичу да председник није урадио ништа што завређује да буде опозван.

Трампов опозив био би готово сигуран у Представничком дому, који контролишу демократе, али би председник вероватно био ослобођен на суђењу у Сенату, у којем већину имају републиканци. За Трампову смену је потребна двотрећинска већина у Сенату.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво