Јовановић у Конгресу: Осећала сам се угроженом због Трампових речи

Бивша америчка амбасадорка у Украјини Мари Јовановић рекла је на јавном сведочењу у Представничком дому, који води истрагу о опозиву председника Трампа, да јој нико није дао образложење за превремену смену из Кијева и да се због речи председника Трампа да ће "морати да прође кроз неке ствари" осећала угроженом.

Мари Јовановић је у уводном излагању истакла да није имала никакву политичку агенду док је служила у Украјини, већ да је служила интересима САД.

"Иако сам и тада разумела, као што и сада разумем, да амбасадори служе председнику, тешко ми је да разумем да приватни интерес превагнуо у односу на национални", рекла је Јовановићева говорећи о својој смени која се десила у априлу 2019.

Подсетила је да јој је по повратку у Вашингтон речено да председник Доналд Трамп води "прљаву кампању против ње" и да жели њену смену.

Јовановићева је поновила да су оптужбе против ње измишљене и нагласила да је веома забринута због "деградације институције Стејт департмента" и разочарана због тога што лидери у Стејт департменту нису устали против "киднаповања" спољне политике, пренео је Глас Америке.

Одговарајући на питања демократског заступника у Одбору за обавештајна питања Данијела Голдмана о томе како је сазнала за своју смену, Јовановићева је рекла да јој је то речено у телефонском разговору, током догађаја који је организовала у част убијене украјинске активисткиње против корупције у Кијеву.

"Заменик државног секретара ми је рекао да сваки дипломата треба да зна када је председник изгубио поверење у њега. Било ми је ужасно да то чујем, али ми није дато никакво објашњење зашто је то тако... Осећала сам се ужасно после 33 године службе нашој земљи, нисам желела да се моја каријера тако заврши", рекла је Јовановићева.

На питање адвоката Голдмана како је протумачила речи председника Трампа изнете у разговору са украјинским председником Зеленским да ће, као амбасадорка, "морати да прође кроз неке ствари", Јовановићева је рекла да се осећала као да јој неко прети.

"Нисам знала на шта тачно мисли, али ми није звучало добро. Звучало је као претња", рекла је видно узнемирена бивша америчка амбасадорка у Украјини.

Претрес је почео уводним излагањима највише рангираног демократе и републиканца у Одбору за обавештајна питања.

Председавајући одбора, демократа Адам Шиф, рекао је у уводном излагању да "председник има велику моћ, али да она није апсолутна и не сме бити коришћена за корупцију".

"Американци очекују од председника да ауторитет који су му дали употреби у корист нације, а не да уништава друге како би остварио личну или политичку корист", додао је Шиф.

Републиканац Девин Нунес критиковао је демократе због покретања истраге о опозиву Трампа и назвао је "политичком вежбом базираном на гласинама из друге и треће руке".

"Проблем са свргавањем председника са оваквим доказима је очигледан. Али, на томе се базира цео случај", рекао је Нунес у уводној речи.

Председник Доналд Трамп је током сведочења Јовановићеве на Твитеру написао да је "где год је Јовановић служила као амбасадорка, ситуација постала лоша" и да је "он за Украјину урадио много више од председника Обаме".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво