Каква је будућност НАТО-а

Уочи 70. годишњице, НАТО се не суочава само са безбедносним изазовима, већ и са тешким оценама лидера његових водећих чланица.

Од квалификација да је застарео, до проглашења клиничке смрти. Генерални секретар Јенс Столтенерг одбацује критике, док руски званичници у изјавама, углавном потврђују самокритику Запада.

На концепт колективне одбране, француски председник ставио је знак питања - проглашавајући НАТО клинички мртвим. Према Алијанси, Француска је традиционално критична. У време Де Гола, привремено је и иступила из савеза, баш када је све било спремно да његово седиште буде у Паризу.

"Француска жели и мислим да Макрон то добро осећа, да се Европа боље организује како на економском, политичком тако и на војном плану, зато он заговара ту еврокорпус-војску, мада не претерано јер сматра да је војска скупа играчка", каже Радомир Диклић, бивши амбасадор у Француској.

Идеја о јачој европској одбрани није нова, али није ни отишла даље од европских жеља. За заговорнике евроатлантских интеграција, порука генералног секретара НАТО-а је јасна.

"Сваки покушај да се Европа дистанцира од САД неће само ослабити трансатлантску алијансу, већ ризикује и да подели Европу. Европско јединство не може заменти трансатлантско јединство", каже Јелена Милић из Центра за евроатлантске студије. 

Немачка министарка одбране најављује јачање Бундесвера, али истовремено и смањење несразмере у издвајањима у односу на Сједињене државе.

"Од држава централне и источне Европе па до Немачке на којој су стациониране америчке трупе и Немачка свакако своју безбедност види унутар НАТО-а. Све идеје око стварања европске армије која би била нешто супротно НАТО-у до сада су се показале као нешто мање више неостварљиво", каже Бошко Јакшић, спољно-политички коменататор.

"Турска је, као што је познато, велики НАТО савезник и стратешки партнер Сједињених држава. Ја сам велики фан председника Ердогана", каже амерички председник Доналд Трамп. 

Упркос турском наоружавањау у Русији и једностраном излету у Сирји, који су савезници једногласно осудили, изостало је озбиљније преиспитивање Турске позиције у НАТО-у.

"Турска себи може да дозволи да иде супротно ставовима, пре свега Америке, а онда и осталих чланица НАТО-а и да купује руско наоружање. То је пре свега питање борбе за превласт на Блиском и Средњем истоку где се Турска показала да је регионална сила", каже Бошко Јакшић.

Иако се на Истоку помно прате дшавања у Западној Алијанси, њена будућност ће бити јаснија тек након што Европа изађе из периода турбуленција, а можда највише после америчких председничких избора. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво