Трамп најављуje мере које ће "уништити" турску економију

Амерички председник Доналд Трамп рекао је да ће одговор Вашингтона на офанзиву турске војске на северу Сирије бити санкције против турских званичника, прекид преговора о трговинском споразуму и драстично повећање царина на челик.

Трамп је најавио да ће ускоро издати извршну наредбу којом ће одобрити санкције против актуелних и бивших турских званичника, прекид преговора о 100 милијарди долара вредном трговинском споразуму и повећање царина на турски челик од чак 50 одсто.

Амерички председник оценио је да ће те мере "убрзо уништити турску економију" уколико Анкара настави да се крећe, како је рекао, том "опасном и деструктивном" стазом.

Навео да ће америчке трупе које се повлаче из Сирије оставити у региону како би надгледале развој ситуације.

Амерички сентор из редова републиканаца Линдзи Грејем рекао је да је председавајућа Представничког дома Конгреса Ненси Пелоси подржала увођење санкција Турској због операција у Сирији.

Грејем, који је више пута критковао одлуку председника Доналда Трампа да повуче војне трупе са севера Сирије, на Твитеру је навео да је Пелосијева сматра да Америка треба да покажу своју подршку Курдима и додао да је забринута због поновног буђења џихадиста Исламске државе на том подручју.

Европска унија је суспендовала извоз оружја Турској. Савет ЕУ одржан у Луксембургу затражио је од Ердогана да одмах обустави војну операцију у Сирији.

И поред притисака међународне заједнице, турски председник Реџеп Тајип Ердоган поручује да Анкара неће одустати од офанзиве све до "коначне победе".

"Нећемо одступити без обзира шта било ко каже", рекао је Ердоган.

После одлуке владе у Дамаску да помогне курдским снагама које је напала Турска, сиријска војска ушла је у град Манбиџ, на северу Сирије. 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво