Оливер Вархељи кандидат Мађарске за европског комесара

Амбасадор Мађарске у Бриселу Оливер Вархељи биће кандидат Будимпеште за европског комесара, изјавио је мађарски премијер Виктор Орбан.

Виктор Орбан је тиме потврдио претходне медијске наводе о именовању Оливера Вархељија.

Председница Европске комисије Урсула фор ден Лајен претходно је затражила од Будимпеште и Букурешта да предложе нове кандидате за комесаре, пошто је Одбор за правне послове одбио раније предложене Ласла Трочањија и Ровану Плумб због сукоба интереса.

"Нисам одбио захтев председнице, али нећу изабрати никог од мађарских политичара. У овим околностима могу само да предложим технократу, некога ко зна ЕУ изнутра и није политички кандидат", рекао је Орбан на конференцији за новинаре, преноси Ројтерс.

Истакао је да је стога изабрао Вархељија за званичног кандидата Будимпеште и затражио од Фон дер Лајенове да га контактира.

Овај потез, оцењује Ројтерс, поштедеће Урсулу фон дер Лајен политичке главобоље. У противном, она би морала да одлучи да ли да инсистира на кандидату којег европарламентарци одбијају или да изабере сукоб са Орбаном.

Сличан проблем има и са румунском кандидаткињом Рованом Плумб. Она је предложена за европског комесара за транспорт, а Трочањи за ресор проширења.

Раније данас је Орбанов портпарол Золтан Ковач оценио да је једина Трочањијева кривица што је заштитио Мађарску од миграције додавши да "проимиграционе партије" не могу да поднесу комесара који би затворио врата за имигранте.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво