Трочањи и званично отпао, чекају се даљи кораци Европске комисије

Мађарски и румунски кандидати не могу бити именовани на положај комесара ЕУ за проширење, односно транспорт, одлучено је у Европском парламенту.

У Европском парламенту у наредних осам дана на питања европских посланика одговара 27 кандидата за места европских комесара које је предложила председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

Одбор за правосудне послове потврдио је да Ласло Трочањи и Рована Плумб "не могу бити именовани на функције комесара због наводног сукоба интереса", написао је на Твитеру портпарол Европског парламента Жоам Душ.

Трочањи, који је био предложен за новог комесара за проширење Уније је запрепашћен том одлуком која је, каже, скуп лажи, погрешних и тенденциозних закључака.

Како је речено у Европској комсији, Фон дер Лајенова ће сачекати званично писмо Европског парламента пре него што донесе одлуку о даљим корацима поводом одбацивања Ласла Трочањија и Роване Плумб као кандидата за комесаре.

У Европском парламенту су саопштили да ће председник Парламента Давид Сасоли затражити информацију о следећим корацима од именоване председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен.

"Процедурално, изабрана председница очекује писмо председника Европског парламента са одлуком и препорукама шта даље у складу са парламентариним процедурама. Тек на основу тога будућа председница Европске комисије размотриће даље кораке", рекла је портпаролка Комисије Мина Андреева.

У Европској комисији нису могли да одговоре да ли ће одлука о одбацивању два кандидата за комесаре од стране Европског парламента, а због утврђеног конфликта интереса, утицати на временски оквир за формирање нове Европске комисије који истиче 1. новембра.

Одлука Одбора за правне послове Европског парламента да пре почетка саслушања кандидата за комесаре одбаци кандидатуре мађарског и румунског представника због конфликта интереса донета је први пут у историји европских процедура.

Као могући исходи тренутне ситуације помињу се замена одбијених комесара новим комесарима, које би Будимпешта и Букурешт требало да предложе на захтев Урсуле фон дер Лајен.

Истовремено, могуће је да она промени већ додељене ресоре других кандидата за комесаре.

Уочи почетка саслушања преосталих номинованих комесара, у Бриселу напомињу да неће бити први пут да још неко од предложених кандидата не прође "испит" пред европским парламентарцима.

Међу онима који могу бити "у проблему" наводи се француска кандидаткиња за комесарку за јединствено ЕУ тржиште Силви Гулар против које се води истрага због наводне злоупотребе ЕП новца.

Истовремено, Гуларова која долази из странке француског председника Еменуела Макрона могла би бити "жртва освете" Европског парламента због улоге коју је Макрон имао у одбацивању водећег кандидата Европског парламента Мартина Вебера за место новог председника Европске комисије.

Међу "проблематичним" кандидатима био је бивши министар спољних послова Белгије Дидије Рејнедерс, који је пред белгијским судом имао отворен случај због наводне корупције.

Случај је прошлог петка одбачен као несонован и затворен.

Пред почетак саслушања у медијима се поставља и питање имовинске карте хрватске кандидаткиње за место комесара за демократију и демографију Дубравке Шуице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво