ЕУ се припрема за неуређен Брегзит

Европска комисија позвала је 27 земаља чланица Европске уније да се припреме за неуређени излазак Велике Британије из ЕУ. За европске привреднике који тргују са Великом Британијом објављено је и детаљно упутство за финалне припреме у случају таквог сценарија.

"У светлу наставка неизвесности када је у питању ратификација Уговора о раздруживању од стране Велике Британије и због укупне унутрашње политичке ситуације, сценарио Берегзита 'без договора' 1. новембра и даље остаје могућ иако не и жељени исход", наводе у Европској комисији.

Осам недеља пре повлачења Велике Британије из ЕУ, предвиђеног за 31. октобар, Европска комисија поново је позвала све чланице да се припреме за сценарио Брегзита без договора. 

У циљу минимализовања проблема који могу настати у трговини са Великом Британијом, а у случају неуређеног Брегзита, сви укључени у тај процес позвани су да обаве финалне припреме.

Европска комисија објавила је детаљну листу неопходних припрема за све компаније које послују са Великом Британијом и обавестила их о неопходним обавезама и формалностима у случају прекограничне трговине.

ЕК је предложила Европском парламенту и Савету да направе циљана техничка прилагођавања у области транспорта за случај неуређеног изласка Велике Британије. 

Одлучено је и да се споразуми са Великом Британијом у области рибарства, као и евентуално учешће Лондона у ЕУ буџету за 2020. годину, задрже на нивоу који је договорен за 2019. годину.

Истовремено, ЕК је предложила да фондови за Европску солидарност и Европско глобално прилагођавање буду на располагању како би могли да помогну компанијама, радницима и земљама чланицама који би највише били погођени изласком Велике Британије из ЕУ без договора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво