Паклене врућине у Европи, Французи затворили школе

Топлотни талас који је стигао из Сахаре захватио је велики део Европе и погоршава се. Температуре веће од 40 степени очекују се у Француској и Шпанији, а врхунац врућина очекује се наредна два дана.

Већ је затворено око 50 школа у области Есон, јужно од Париза, јер немају довољно уређаја за хлађење. У четвртак, за када су најављене највише температуре, биће затворене школе у још два париска предграђа.

У деловима североисточне Шпаније очекује се да ће температуре у петак бити више од 45 степени Целзијуса. У Немачкој и Италији температуре су још увек испод 40 степени, али и даље изнад просечних вредности за ово доба године.

У Швајцарској такође све гори, али власти инсистирају на томе да школе остану отворене, јер би то створило проблеме запосленим родитељима.

Француски званичници одлучили су да у Паризу и Лиону од среде буде дозвољен саобраћај само за визила која испуњавају еколошке стандарде, јер је загађење током врелих дана посебно изражено у Паризу.

Париским возачима градске власти нуде бесплатан паркиг простор наредних дана, како би их охрабриле да више користе јавни превоз.

Французи који су 2003. године били погођени сличним топлотним таласом у коме је страдало 15.000 људи, овог пута настоје да предупреде такве неповољне последице. У готово целој Француској на снази је наранџасто упозорење, а локалне власти све предузимају како би суграђанима обезбедили могућности да се расхладе.

У Немачкој рекордних 38,6 степени у јуну

У Немачкој је данас измерено 38,6 степени Целзијуса, што је рекордно висока температура за јун месец која забележена у тој земљи.

Та температура је, према прелиминарним подацима, измерена у Кошену, недалеко од границе са Пољском, у послеподневним часовима, преноси АП. 

Како би смањили оштећења коловоза на ауто-путу, у источној Немачкој су одлучили да смање дозвољене брзине.

Немачки Институт за климатологију у Потсдаму објавио је податак да је пет најтоплијих лета у Европи од 1500. године, било у 21. веку. 

Претходни температурни рекорд у јуну, 38,5 степени, у Немачкој је измерен 1947. године, на југозападу земље. 

Аустрија "гори"

Велике врућине достигле су рекордне вредности и у Аустрији, где је у Тиролу измерено чак 39 степени.

У месту Берванг измерено је 39 степени, у Лермозу 38,8, али ни Беч није био много далеко, јер је после подне измерено 36,5 степени.

Власти Беча, како би мало расхладили град, послали су на улице више од 40 возила за прање улица, који прскају хладну воду.

Врелина је захватила и места изнад 1.000 метара надморске висине. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво