Руски сладолед за кинеско поверење

Пети самит шефова држава Конференције о интеракцији и мерама изградње поверења у Азији, одржава се у главном граду Таџикистана, Душанбеу.

Уочи самита, састали су се председници Владимир Путин и Си Ђинпинг, а састанак је био у знаку славља – 66. рођендана кинеског председника.

Руски лидер је пожелео кинеском колеги срећан рођендан и поклонио му сандук руског сладоледа.

Председник Си захвалио је Путину и поручио му да је веома популаран у Кини. Двојица лидера наздравила су том приликом шампањцем. Пре неколико година кинески пословни људи рекли су Путину да Кинези изузетно воле руски сладолед. Си Ђинпинг је добио и рођенданску торту.

"Дошао сам мало раније, пре почетка самита како бих вам пожелео срећан рођендан. Имамо веома необичан посао па понекад морамо да радимо када нам је рођендан. Пожелео бих вам све најбоље", рекао је Владимир Путин.

У првом говору пред учесницима самита, кинески председник је нагласио да његова земља остаје посвећена договорима који ће користити свим странама, као и свим одредбама међународног права.

"Кина ће се и даље залагати за миран развој, и неће наносити штету другима ради своје користи. Залагаћемо се да се сва питања територијалног суверенитета решавају мирним путем, и помагаћемо у преговорима између свих страна. Посвећени смо очувању међународног права јер се само тако може одржати мир у свету. Сарађиваћемо са другим земљама зарад опште добити", рекао је Си Ђинпинг.

Самит је почео у сенци оптужби Сједињених Држава да је Иран одговоран за нападе танкера на Оманском заливу, као и да се Иран не придржава споразума о развоју нуклеарног програма из 2015. из кога се Вашингтон повукао прошле године и поново увео санкције.

Председник Ирана Хасан Рухани рекао је да не може Иран сам да се придржава споразума, већ да је неопходно да се све стране врате да би договор опстао.

"Излазак Америке из споразума је пореметио све што је договорено, и има негативан утицај на сваки будући правац развоја. Верујемо да је једно разумно решење да сви потписници споразума поштују своје обавезе", рекао је Владимир Путин.

На скупу у Душанбеу учествују лидери 27 држава чланица које покривају 90 одсто територије и становништва у Азији, као и осам држава посматрача и пет међународних организација, укључујући и Уједињене нације. Реч је о међународном форуму у циљу јачања сарадње, а успостављен је ради очувања мира, стабилности и безбедности у Азији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво