Трка за новог британског премијера, нека игре почну

Након објаве британске премијерке Терезе Меј да ће поднети оставку, медији спекулишу ко би могао да је наследи на челу Конзервативне странке и на месту премијера.

Партијски званичници очекују да нови лидер буде изабран у јулу. Док се то не оконча, Тереза Меј ће остати на месту премијерке.

Процес избора новог лидера Конзервативне партије требало би да почне недељу дана након што Mејова поднесе оставку.

За сада су четири кандидата изразила намеру да уђу у трку: актуелни министар спољних послова Џереми Хант, министар за међународни развој Рори Стјуарт, бивши министар спољних послова Борис Џонсон и бивша министарка рада Естер Меквеј.

Ипак, верује се да још многи озбиљно разматрају да ли да се кандидују укључујући посланика Грејема Брејдија.

Министарка рада Амбер Рад рекла је за Телеграф да "у овом тренутку није моменат за њу". Међутим, додала је да би у будућности могла да ради са Борисом Џонсоном, наводећи да је већ сарађивала с њим.

У петак је министар за зaштиту животне средине Мајкл Гов, који је још један могући кандидат, одбио да каже да ли ће се кандидовати или не.

Наравно, одмах су се ангажоване и кладионице који су Бориса Џонсона означиле као главног фаворита, испред бившег министра за Брегзит Домика Раба и Мајкла Гова.

Конзервативни посланици имају рок до 10. јуна да се кандидују, а било ко од њих има ту опцију уз услов да га подржавају двоје колега из парламента.

Листа ће се смањивати док не остану само двоје кандидата, а у јулу ће сви чланови партије одлучити ко ће бити победник.

Конзервативна странка је у марту прошле године бројала 124.000 чланова. Ово ће бити први пут да чланови партије директно бирају премијера.

Тереза Меј је, објављујући одлуку о оставци, рекла да је дала све од себе да поступа у складу са исходом референдума из 2016. године, на којем су британски грађани гласали за излазак из ЕУ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво