Како је серија "родила" председника Украјине

Екипа серије "Слуга народа" се на једноставан и духовит начин поиграла највећим слабостима украјинског друштва и – свесно или несвесно, Володимира Зеленског довела на чело државе.

Три олигарха пију шампањац изнад трга Мајдан, расправљају о бесмисленом трошењу пара, да би баш њихов кандидат победио на изборима за председника.

Сваки има свог кандидата кога плаћа. Том сликом почиње серија "Слуга народа".

Међутим, нису обратили пажњу на професора историје Васила Петровича Голоборотка. У једној расправи са колегом Голоборотко каже да је љут јер "сви живимо псеће животе, бирамо између два скота већ 25 година и ништа се ни овог пута неће променити".

"Волео бих да сваки обичан професор живи као председник, а да председник живи као професор", каже Голоборотко.

Све то снима његов ученик и качи на Јутјуб.

Голоборотко убрзо има милионске прегледе, обожаваоци сакупљају новац за његову кандидатуру, он се на крају и кандидује за председника, али истраживања јавног мњења га стављају на 10. место.

Ипак, побеђује. Потпуно је збуњен, честитају му најмоћнији људи света.

И тројица тајкуна с почетка приче су збуњена, Голобортко није ни на чијем платном списку. Покушавају да му нађу слабу тачку.

Никад није путовао у иностранство, ради у школи већ 12 година, живи са мајком, оцем и сестричином, нема некретнине, нити рачуне у страним банкама, имао је само кредит за микроталасну. Није био члан ниједне партије, није учествовао у штрајковима. Разведен је, има сина, његови ученици кажу да је напросто – светац.

Сатира која је постала стварност

Првог дана на послу нуде му привилегије, као да се ништа није променило. 

Председник Украјине има цео тим за масажу, има свог психолога, психолог има свог психолога, председник има личног мотиватора, чак и двојника.

На ред долази примопредаја дужности, али претходни председник се закључао у резиденцију и неће да изађе напоље. Тражи нове изборе, промену устава, тражи вотку, бокс цигарета и политички азил у Југославији. Kоја одавно не постоји.

Голоборотко отпушта своје обезбеђење, али посебан шок настаје када одлучи да се на посао не вози службеним аутомобилом, већ градским превозом. Шеф кабинета каже – добра идеја, "али требало би да зовемо новинаре и доведемо камере, у супротном возимо се аутобусом без икакве сврхе".

У парламенту новог председника Голоборотка дочекује туча посланика коју не може да заустави. Прекидају тек кад изговори – Збацили су Путина.

Председник Голоборотко одлучује да смањи државну администрацију за 90 одсто, да све државне органе смести у једну зграду како би се спречио саобраћајни колапс у центру града.

Драстично смањује плате државним званичницима јер власт треба да служи народу. Расписује конкурс за свој нови кабинет, али схвата да му конкурс намештају.

На крају, за гувернера централне банке поставља своју бившу жену, за остале министре бира своје пријатеље. Они праве гафове на послу, али ту тек почиње заплет...

Све у свему, серија је гротеска која се поиграва слабостима украјинског друштва. На једноставан, понекад чак и баналан начин. Али онда је сатира постала стварност.

Челни људи канала на којем је емитована серија основали су партију под називом Слуга народа.

Володимир Зеленски проглашава кандидатуру 2019. године и убедљиво побеђује Петра Порошенка на изборима.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво