Крим пет година после референдума

Руски председник Владимир Путин посетио је јуче Крим. Повод је прослава пете годишњице кримског референдума 2014. и поновно уједињење Крима са Русијом. Крим и Севастопољ су од велике важности за Русију, рекла је за РТС уредница "Спутњика" Љубинка Милинчић додајући да се на том полуострву живи боље него у време пре припајања.

Љубинка Милинчић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекла да је припајање Крима био један од тренутака када се Русија ујединила. Додала је о тој теми у Русији није постојала опозиција.

Према њеним речима, данас је ситуација иста и нема више тог емотивног набоја, који је постојао 2014. године.

Говорећи о најавама из Украјине и плановима неких кандидата на тамошњим изборима да ће вратити Крим Украјини, уредница Спутњика додаје да је то веома добра тема пред изборе, али да сви људи који мало мисле знају да је то немогуће.

"Сви они 'имају начине' да врате Крим, али то је узалудна прича", каже Љубинка Милинчић.

Објашњава да су Крим и Севастопољ веома важни за Русију због Кримске флоте и излаза на топло море.

Подсећа да је Севастопољ и у време када је Крим припадао Украјини имао посебан статус и да је Русија плаћала да би ту стационирала Кримску флоту.

Додала је да је популарност председника Путина, која је и до тада вила веома велика, после припајања Крима порасла. Љубинка Милинчић истиче да је то била војно и технички савршена акција и указује да је на Криму био расписан референдум, што је веома важно.

Како каже, на Криму су у великој већини били Руси, а један део били су Татари, који у време Путина почињу да се враћају ту и у договору са њима се граде џамије и школе.

Милинчићева каже и да је предаја Крима Украјини после распада Совјетског Савеза фрустрирала народ тамо јер су видели да Украјина према њима има чудан однос.

Јуче је Владимир Путин на Криму отворио две електране, а уредница Спутњика сматра да је то веома важно.

Додаје да се на Криму данас живи боље, да су плате порасле три пута, а цене за 30 одсто. Наводи да је то релативно пристојан однос, али да ће још морати да се ради.

Протести – унутрашња ствар Србије 

Коментаришући реакције из Москве на протесте у Србији, Љубинка Милинчић је навела да је оно што се десило у Београду за викенд незамисливо у било којој другој земљи, алудирајући на упад у зграду РТС-а.

"Да не причамо о томе да се опколи председник", указала је Милинчићева.

Каже да Русија то не може да подржи ни да разуме, али да је главни акценат реакција да је то унутрашња ствар Србије и да то мора да се решава у Београду и нико са стране нема право да се меша.

Када је реч о годишњици бомбардовања 1999. године, уредница Спутњика сматра да ниједно питање због којег је бомбардовање почело није решено и да оно никоме ништа добро није донело.

Како каже, Албанци имају вечиту потребу да се дочепају признања, али морају да разговарају са Србијом.

"Ништа се није решило, штету ћемо и даље трпети", рекла је Милинчићева.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво