Пакистан оборио два индијска авиона, Индија одговорила

Пакистански званичници саопштавају да су оборена два индијска авиона и да је један пилот ухапшен. У Индији наводе да је "нестао" "миг 21" и да су оборили једну пакистанску летелицу. У Пакистану не потврђују да су остали без авиона. Пакистански премијер позива индијску страну на разговоре, а САД, Кина, Русија и Британија на уздржаност.

16.30 – Индија очекује моментално враћање свог пилота за кога Пакистан тврди да је у њиховом заробљеништву.

14.30 – Пакистанска војска саопштила да је тренутно у притвору само један индијски пилот, а не двојица како је раније јављено, преноси Ројтерс.

13.15 – Пакистански ваздушни простор је затворен за комерцијалне летове.

11.45 – Премијер Пакистана Имран Кан позвао је на разговоре са Индијом. Нада се да ће "превладати разум". "Историја нам је показала да су ратови пуни погрешних процена. Можемо ли да приуштимо погрешне процене када имамо оружје?", упитао је Кан. И Индија и Пакистан, иначе, поседују нуклеарно наоружање.

11.10 – Индија је потврдила да је "изгубила борбени авион" и да се један пилот води као нестао. У министарству спољних послова рекли су да је нестао "миг 21" током инцидента са пакистанским летелицама, од којих су једну оборили.

9.00 – Ухапшена су два пилота, кажу пакистански војни извори, преноси Ројтерс.

8.35 – Портпарол пакистанске војске је рекао да је један од два авион пао унутар пакистанске територије. Још нема потврде из Индије, која тврди да је оборила једну пакистанску летелицу, пише Би-Би-Си.

7.33 – Пакистанска војска је оборила две индијске летелице. Заробљен је један пилот, кажу у пакистанској војсци.

Дан након ваздушног напада Индије на милитантни камп за обуку у пакистанском делу Кашмира, пакистанска војска је оборила два индијска авиона и ухапсила једног пилота.

"Ово није одмазда. То је демонстрација наше снаге и способности. Не желимо ескалацију сукоба. Индија треба да покаже да ли је за мир у региону. Пакистан не гура регион у рат. Да је тако, могли бисмо лако да се ухватимо у коштац с тим, како су то урадиле наше ваздушне снаге. Али то би резултирало људским жртвама и колатералном штетом", рекао је портпарол пакистанске војске генерал Асиф Гафур.

Објаснио је да су гађали шест циљева, како би демонстрирали своју снагу, али су намерно избегли наношење штете.

Пакистанска влада је објавила снимак заробљеног индијског пилота на којем је он рекао своје име и чин. Имао је повез на очима, а лице му је било крваво.

Портпарол пакистанске војске првенствено је саопштио да су ухваћена двојица пилота од којих је један повређен, наводи Ројтерс.

Индија је саопштила да очекује моментално враћање свог пилота, за кога Пакистан тврди да је у њиховом заробљеништву.

Из индијског министарства спољних послова саветују Пакистану да осигурају безбедност припаднику индијских војних снага, поручио је АП.

Индијски званичници су навели да je приликом окршаја са пакистанским авионима нестао један индијски "миг 21", као и један пилот. Истичу и да су оборили једну пакистанску летелицу.

Индијска авијација је раније пресрела три пакистанска војна авиона која су ушла у индијски део Кашмира. Пакистански авиони су се затим повукли, рекао је један индијски званичник.

Два пилота и један цивил су, иначе, страдали када се индијски војни авион срушио данас у Кашмиру. Други детаљи несреће још нису познати.

Државни секретар САД Мајкл Пoмпео, британска премијерка Тереза Меј и кинески званичници позивају на уздржаност. И Немачка и Турска су позвале на дијалог између Индије и Пакистана.

Шефица европске дипломатије Федерика Могерини поручила је да Индија и Пакистан морају да обнове дипломатске контакте и не смеју да дозволе даљу ескалацију сукоба. 

Индија је јуче саопштила да је покренула ваздушни напад унутар пакистанске територије и да је убијен велики број бораца у једном милитантном кампу за обуку. Пакистан је негирао да је било жртава, али је и упозорио да ће одговорити на напад из Индије.

"Индија је обавестила о акцијама против терориста, који су стационирани у Пакистану. Због учесталих одбијања Пакистана да призна постојање терориста на својој територији и делује против њих и на основу информација да група Џаиш е Мухамед планира нове нападе у Индији – подузели смо превентивне мере", навео је Равеш Кумар из министарства спољних послова Индије.

Тензије су порасле од 14. фебруара, када је више од 40 индијских војника убијено у самоубилачком нападу пакистанских милитаната.

Индија и Пакистан три пута су ратовали од независности 1947. Од тога два пута због Кашмира. И Пакистан и Индија поседују нуклеарно наоружање.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се