Меркелова апелује да се Кина придружи разоружавању 

Немачка канцеларка Ангела Меркел апеловала је у Минхену на Кину да се придружи међународним преговорима о разоружању. Критикујући америчку трговинску политику, рекла је да је "шокирана" изјавама америчких званичника да су немачки аутомобили претња националној сигурности САД.

САД су се раније овог месеца повукле из Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета (ИНФ) из 1987. Америчка администрација сматра да ИНФ може да наруши напоре да се одговори на постављање кинеских ракета средњег домета, наводи Ројтерс.

Меркелова је на Минхенској безбедносној конференцији изјавила да је повлачење САД неизбежно због тога што Русија нарушава ИНФ.

Крах ИНФ-а, према речима немачке канцеларке, ставио је Европу у позицију да тражи даље разоружавање како би заштитила сопствене интересе.

Меркелова је у свом говору такође упозорила да се мултилатерални светски поредак распада, али да то не значи да га треба уништити, очито критикујући изолационистичку и националистичку политику америчког председника Доналда Трампа.

"Морамо се борити за Европу, морамо се борити за мултилатерализам, против оних који мисле да све могу сами", рекла је немачка канцеларка на конференцији у Минхену.

Ретко је у историји било толико пуно неслагања између САД и Немачке. Тренутно се споре око Ирана, одбрамбеног буџета и гасовода Северни ток који би требало да довози руски гас у Немачку, пренео је Индекс.

Берлин је забринут за мултилатералну сарадњу након повлачења САД под председником Доналдом Трампом из неколико међународних уговора, укључујући Париски климатски и Ирански нуклеарни споразум, оба потписана 2015. године.

"Ко ће покупити комадиће распадајућег светског поретка? Ми. Сви ми, заједно", поручила је Меркелова у говору који је изазвао снажан аплауз учесника конференције.

Њен дугоочекивани наступ може се сматрати одговором на Трампову политику "Америка на првом месту". 

Критикујући америчку трговинску политику, рекла је да је "шокирана" изјавама америчких званичника да су немачки аутомобили претња националној сигурности САД.

"Јесу ли немачки аутомобили, укључујући оне који се производе у САД претња? Шокирани смо", рекла је Ангела Меркел пред окупљеним политичарима и дипломатима, укључујући и Трампову кћерку Иванку.

Одбацила је критике да ће "Северни ток" учинити Немачку овисном о руском гасу и поставила питање исплативости америчког ЛНГ-а који САД жели продавати европским савезницима.

"Руски гас увозили смо у време хладног рата, а САД свој гас производе последњих неколико година. Је ли тај гас исплатив", упитала је Меркелова. 

Њен говор слушали су бројни државници, међу којима је био и председник Србије Александар Вучић, који се одвојено, на маргинама скупа, састао с немачком канцеларком.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво