"Амерички ратни бродови треба да се клоне руске обале"

Руски сенатор Алексеј Пушков каже да долазак америчких ратних бродова у Црно море нема никакве везе са америчком безбедношћу, већ је мотивисан унутрашњом политиком.

Алексеј Пушков је поручио да би амерички ратни бродови требало да се клоне руске обале, преноси Ројтерс.

"Амерички ратни бродови постају чести посетиоци у Црном мору. Ове посете немају никакве везе са америчком безбедношћу. Они завијоре своју заставу, пошају нам сигнал, и смире своје сенаторе, који захтевају да се пошаље целокуплна војна флота у Црно море. Они би требало да се држе даље од наше обале", истакао је Пушков на свом налогу на Твитеру.

Америчка Шеста флота саопштила је у суботу да је разарач "Доналд Кук" опремљен навођеним ракетама започео пролазак кроз мореуз Дарданеле на путу ка Црном мору како би "обавио операције поморске безбедности и повећао регионалну поморску стабилност, комбиновану спремност и поморски капацитет са НАТО савезницима и партнерима у региону".

У свом одговору Центар за контролу националне одбране Министарства одбране Русије навео је да су "снаге Црноморске флоте започеле праћење америчког разарача "Доналд Кук" опремљеног навођеним ракетама одмах након његовог уласка у Црно море".

Према наводима Центра, амерички брод ће бити праћен електронским и техничким средствима.

Центар за контролу националне одбране Министарства одбране Русије навео је да амерички разарач "Доналд Кук" према Конвенцији из Монтроа не може ту да остане дуже од 21 дана.

Тас преноси да ова конвенција регулише пролазак и пловидбу кроз мореузе Босфор и Дарданеле, а да амерички разарач ту не може да се задржи дуже од три недеље, пошто припада земљи која не излази на Црно море.

Руска агенција подсећа да је почетком овог месеца било навода о томе да је брод за искрцавање "Форт Мекхенри" прошао кроз Дарданеле ка Црном мору.

Конвенција из Монтроа је потписана 1936. године у том швајцарском граду, а једна од потписница овог међународног споразума уз Турску, Уједињено Краљевство, Француску, бивши Совјетски Савез и друге земље била је и тадашња Краљевина Југославија.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(уторак, 22. јан 2019, 10:30) - Vojislav [нерегистровани]

Ne treba mecku plasiti resetom

Veliki Americki nosaci su dobra igracka za male nuklearne podmornice i oni su u danasnjim vojnim uslovima neprakticni.

(понедељак, 21. јан 2019, 10:36) - anonymous [нерегистровани]

Nadmoc

Lepo neko rece: Rusija, SAD i Kina kao partija preferansa.

(понедељак, 21. јан 2019, 10:25) - anonymous [нерегистровани]

Smesno

mislim da je ovo sala komika,jedan razarac se setka po moru.ovo je vise bolest nego bilo sta drugo.sta bi on mogao da razori?samog sebe.

(понедељак, 21. јан 2019, 03:58) - Dragan S [нерегистровани]

Svakom normalnom

Svakom normalnomje jasno da to prisustvo ima samo simbolican karakter da pokaze Americku vojnu i ekonomsku snagu jer i asmi Amerikanci znaju da bi svaki vojni konflit sa Rusijom znacio kraj njihove dominacije.Vec su poceli da gube trku s Kinom i svaki novi konflit bi im bio samo teg oko vrata koji bi ih povukao na dno. Moje je misljenje da mnogi znaju koji su interesi i namere Amerikanaca a to je da privucu Ruse na svoju stranu i time pariraju Kini u vojnom smislu pre nego sto ona zagospodari u ekonomiji.