Почетак краја Брегзита или "пата карта"

"Споразум је мртав". Тим речима је један од најтврдокорнијих поборника Брегзита Борис Џонсон описао резултат гласања у доњем дому британског парламента о споразуму, који је влада Терезе Меј постигла у новембру са ЕУ. Договор, који је резултат скоро две и по године преговора, одбачен је двотрећинском већином.

За документ је гласало двеста двоје посланика – 196 припадника владајуће Конзервативне странке, троје лабуриста и троје независних посланика. Одбацили су га посланици свих осталих странака – њих 432, укључујући и 118 торијеваца побуњених против владе што зато што су тврди брегзитери, што зато што су поборници останка у Европској унији.

Лидер либерал-демократа, једине странке, која се доследно залаже за останак у Унији, Винс Кејбл назвао је гласање "почетком краја Брегзита".

Лидерка ектремно конзервативне Демократске унионистичке партије Северне Ирске Арлин Фостер истиче да њена странка не жели да буде "жртвено јагње" Брегзита, алудирајући на чињеницу да договор предвиђа "меку границу" између Северне Ирске и Републике Ирске тј. останак Северне Ирске у царинској унији са ЕУ што је нарушавање суверенитета Уједињеног Краљевства.

Лидерка шкотских националиста и прва министарка шкотске Владе Никола Стурџен позива да се "сат заустави" тј. да британска влада замрзне члан 50, којим је покренут процес изласка Уједињеног Краљевства из Европске уније. У случају "тврдог Брегзита" тј. изласка из Уније без споразума, Влада у Единбургу најављује нови референдум о независности Шкотске чији су грађани гласали за останак у Унији.

На ту могућност упозорила је и британска премијерка Тереза Меј током петодневне дебате у Вестминстеру, која је претходила изјашњавању.

Превремени избори?

Лидер лабуриста, најјаче опозиционе странке, Џереми Корбин, већ за среду увече је заказао гласање о неповерењу влади Терезе Меј. Она јесте преживела гласање конзервативних побуњених посланика о неповерењу у децембру и тиме задржала лидерски положај у влади и странци, који, по страначким правилима, торијевци не могу да уздрмају следећих годину дана.

Но, лабуристи могу. С обзиром на обим пораза споразума са Европском унијом у парламенту, потпуно је непредвидљиво како ће посланици гласати. У случају да у року од 24 сата Терези Меј буде ускраћено поверење парламента, доћи ће до превремених избора. Према тренутним испитивањима јавног мњења, то би довело до повратка лабуриста на власт.

Уколико Терези Меј буде изгласано неповерење, она има 14 дана да распише превремене изборе, који могу да буду сазвани најраније 25 радних дана касније. То би значило да би Британци изашли на биралишта мање од месец дана пре него што би 29. марта требало да изађу из Европске уније. Тиме било какви преговори са Бриселом бивају стављени на лед до даљег.

Нови референдум?

Велика већина посланика главне опозиционе странке није за ту опцију, али јесте за сазивање новог референдума о изласку из Европске уније. Нови референдум траже и шкотски националисти и либерал-демократе.

Дакле, битка за Брегзит се са линије Брисел-Лондон преселила на домаћи терен. Земља је дубоко подељена. Одраз тог раздора били су и паралелни протести брегзитера и еврофила, који су пратили пет дана дебате у парламенту.

Аналитичари већ месецима упозоравају да је основни проблем недостатак већине за било коју опцију. Ни тврди, ни меки брегзитери, али ни поборници ЕУ, немају превласт у парламенту. Нови избори тешко да могу да промене овакав однос снага.

Аналитичари лондонског Ситија истичу да је зато кретање вредности британске фунте тешко предвидети. Британска валута се колико-толико држи у односу на евро, али пада у односу на долар. Тај тренд би могао да се настави, поготово у светлу чињенице да је политика премијерке Меј "потучена до ногу".

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво