Авион Дага Хамаршелда оборио плаћеник ангажован у Конгу?

Јан Ван Рисегем, војни пилот чији је отац био Белгијанац а мајка Британка, био је запажен током Другог светског рата у борби против нациста. После рата, кратко је био ангажован у цивилној авијацији, а затим је као плаћеник отишао у Конго. Тек недавно појављују се подаци који га повезују са обарањем авиона у којем је 1961. године био први човек УН Даг Хамаршелд. Како наводи пријатељ белгијског пилота који је и обзнанио тај податак, Рисегем није знао ко је био у авиону када је извршавао задатак.

Даг Хамаршелд је био шведски дипломата и други генерални секретар УН. Посредовао је у више међународних спорова, а погинуо је 18. септембра 1961. године под сумњивим околностима у авионској несрећи током мировне мисије у Северној Родезији (данашњој Замбији). Постхумно је добио Нобелову награду за мир.

Његова смрт била је предмет интересовања многих истраживача а ускоро ће, на "Санденс" фестивалу бити приказан филм "Cold Case Hammarskjöld", који баца потуно ново и неочекивано светло на тај случај, повезујући пилота Јана Ван Рисегема са убиством.

Рисегем је био тинејџер када га је мајка, заједно са братом, из Белгије коју су окупирали нацисти послала у Енглеску. Они су, уз помоћ стрица који је имао добре везе, започели обуку за пилоте РАФ-а, што је била одлука која је пресудно утицала на њихове животе. Јан се посебно истакао у борбама.

Био је храбар, није се плашио да тестира могућности авиона и да иде у опасне мисије. После рата, напустио је војну службу и накратко је био ангажован у белгијском цивилном превознику "Сабени". Ипак, отпуштен је због неслагања у вези са безбедносним процедурама и прихватио је посао у Катанги (покрајина у Конгу). 

У тој земљи у току је био грађански рат. Вођа побуњеника Мојсе Чомбе имао је војну и техничку подршку белгијске владе, као и подршку западних компанија заинтересованих за рудна богатства. Даг Хамаршелд је веровао да је дужност УН да интервенише.

Као "шампион деколонизације" и идеалиста који је веровао да УН треба да буде заштитник малих држава, занемарио је резервисан став његовог правног саветника и наредио војну интервенцију како би се зауставила побуна. То се није допало Великој Британији и САД.

Међутим, у једном тренутку снаге УН-а нашле су се под опсадом. Због тога је Хамаршелд полетео како би се састао са Мојсеом Чомбеом, када догодила авионска несрећа у којој је погинуо.

Ришегемов задатак 

Ту се у причу укључује и Јан Ван Рисегем. Он је историчарима авијације рекао да је био ангажован као цивилни инструктор за пилоте у Авикату, како су се звале побуњеничке снаге. Ипак, касније ће се испоставити да је имао и многе друге задатке.  

Историчару авијације Лифу Хелстрому препричавао је састанке са Чомбеом коме се представљао као "ваш командант ваздухопловних снага". Говорио је да су транспортни авиони модификовани како би било коришћени за бомбардовање. Чак се сећао и дизајнирања логоа за његову јединицу при Авикату.

Најзанимљивији моменат је када је Пјер Копенс, који је познавао Ван Рисегема, испричао како му се он поверио да је један од његових задатака био и напад на Хамаршелда.

"Рекао је да му је једноставно наређено да обори авион али да није знао ко је у њему", навео је Копенс истраживачима који су снимали филм о паду авиона. У фолму се први пут представљају налази најновијег истраживања.

Према речима Копенса, он је те детаље сазнао након многих разговора и у почетку је био скептичан. Није веровао и мислио је да је реч о шали. Међутим, касније је схватио д аје његов пријатељ Ришегем био озбиљан.

"Понекад мораш да учиниш нешто што не желиш"

За напад на авион у којем је био Хамаршелд смислио је компликован и детаљан план. Летео је у "фуга магистеру", последњем који су поседовале побуњеничке снаге након што им је један заробљен од стране УН, а други уништен у несрећи.

Скинуо је са авиона све што му није било потребно, како би направио места за инсталацију топа и како би летелица изгубила на тежини. Испланирао је које ће аеродроме да користи и извршио је напад.

"Према тврдњама Копенса, Ван Ришегем је тек након дан или два сазнао кога је убио. Када га је упитао да ли жали због напада рекао је: "Понекад, у животу мораш да учиниш нешто што не желиш, али то је било наређење".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво