Захарова: И СРЈ била жртва мешања САД у унутрашња питања

Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова поново је оптужила америчку администрацију за мешање у унутрашња питања суверених држава, издвојивши СР Југославију као једну од жртава таквог мешања.

Захарова је рекла да је своје мешање у унутрашња питања СРЈ Америка образложила "успостављањем мира и ограничавања војног потенцијала земље", преноси Спутњик.

Додала је да постоји и мноштво других примера, почевши од изјаве некадашњег председника САД Вудроа Вилсона, који је још у марту 1913. године рекао да намерава да "научи" државе Јужне Америке да "бирају добре људе", под изговором да је то потребно зарад заштите "националних интереса Америке".

Потом је, како је Захарова навела, "лексикон" америчке администрације почео да се развија, што је резултирало тиме да је бивши председник САД Хари Труман у изјави нацији оправдао нуклеарни напад на јапанске градове Хирошиму и Нагасаки.

Многобројне изјаве сличног контекста, тврди Захарова, стизале су за време Хладног рата против Русије, Кубе, Вијетнама и других земаља.

Тако је, како је навела, и некадашњи председник САД Двајт Ајзенхауер у марту 1960. године рекао да Вашингтон неће дозволити да на западној полулопти доминира "међународни комунизам".

Захарова оцењује да је у последње време ово мешање достигло врхунац и у том контексту подсетила на војне операције у Југославији, Ираку и Сирији.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво