Париз данас центар света – 100 година од Великог рата

У Паризу се обележава сто година од завршетка Првог светског рата. Свечаној церемонији присуствује више од 80 шефова држава и влада земаља учесница Великог рата, а Србију представља председник Александар Вучић.

Осим земаља победница у Првом светском рату, обележавању присуствују и представници поражених земаља, попут Немачке коју ће представљати канцеларка Ангела Меркел.

Међу учесницима централне манифестације у Паризу, чији је домаћин председник Француске Емануел Макрон, између осталих су и председници САД и Русије, Доналд Трамп и Владимир Путин.

Главна церемонија почеће испред Тријумфалне капије, где ће се уз највише војне почасти званицама обратити француски председник Емануел Макрон, објављено је на сајту француске владе.

Како су истакли француски медији, планирано је да Макрон свој говор испред гроба незнаног јунака одржи тачно у 11 сати, 11. дана, 11. месеца, у време када је потписано Примирје пре 100 година.

У оквиру обележавања годишњице, биће одржано прво заседање Париског мировног форума, који се успоставља на иницијативу француског председника, а као одговор на растуће тензије у свету и опасности по међународну сарадњу.

На отварању Форума, говориће потпредседница савета Париског форума за мир Триша Шети, председник Француске Емануел Макрон, немачка канцеларка Ангела Меркел, као и Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш. 

Како је наведено, на Форуму који ће трајати до 13. новембра, неће присуствовати амерички председник Доналд Трамп.

Оно о чему се доста говорило у медијима када се ради о овој годишњици јесу састанци светских лидера на маргинама скупа - Путина и Трампа, Трампа и Ердогана и Макрона и немачке канцеларке Ангеле Меркел, али се говорило и о оним званичницима који неће бити присутни или који су одбили позив, попут председника Европског савета Доналда Туска.

Он је раније изјавио да је морао да одбије позив, јер ће присуствовати обележавању годишњице у родној Пољској.

У суботу увече, шефови држава и влада из свих крајева света обишли су изложбу "Пикасо: плаво и розе", приређену у Музеју "Орсеј", након чега је за високе званице приређен коктел.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво