Саудијска Арабија: Убиство Кашогија страшна грешка

Министар спољних послова Саудијске Арабије Адел ел Џубејир обећао је да ће одговорни за убиство новинара Џамала Кашогија бити кажњени.

"Нажалост, огромна и страшна грешка је направљена и уверавам вас да ће они који су одговорни бити кажњени", рекао је Адел ел Џубејир за Фокс њуз, преноси Ројтерс.

У међувремену, амерички председник Доналд Трамп рекао је да ће ускоро причати са саудијским прицом Мухамедом бин Салманом о томе да ли ће уопште и какве последице претрпети Ријад због убиства Кашогија.

Трамп је рекао да ће се пре свега консултовати са америчким Конгресом, како би формирао адекватан одговор, а да ће то урадити до уторка, преноси АП.

Трамп је у више наврата током прошле недеље рекао да се противи било каквим ситуацијама које ће довести у питање договор о продаји оружја Саудијској Арабији, вредан више од 100 милијарди долара, али да ће размотрити санкције.

Амерички председник је у петак изјавио да верује саудијској верзији догађаја, односно да је новинар убијен током туче са више од 10 саудијских агената.

Мишљење је променио већ сутрадан у суботу, када је за Вашингтон пост изјавио да верује да је у саудијској верзији догађаја било "лажи и завере".

Кашогијева вереница под сталном полицијском заштитом

Одлуком канцеларије гувернера Истанбула, Кашогијева вереница је стављена под 24-часовни полицијску заштиту, јавила је агенција Анадолија.

Хатис Џенгиз је сатима чекала вереника испред конзулата, а пошто се није појавио, контактирала је власти, како јој је то раније вереник рекао да учини.

Пошто је Саудијска Арабија потврдила да је Кошаги мртав, Џенгизова је на Твитеру на арапском написала: "Однели су твоје тело са овог света, али ће твој прелепи осмех заувек остати у мом свету".

Саудијски новинар и дописник Вашингтон поста Џамал Кашоги је последњи пут виђен 2. октобра, када је улазио у конзулат Саудијске Арабије у Истанбулу.

Турски медији су тврдили да је он тамо убијен и раскомадан.

Након што је негирала било какву умешаност у нестанак Кашогија, Саудијска Арабија је суботу саопштила да је он убијен у тучи у тој згради.

Касније је један саудијски званичник рекао да је Кашоги задављен.

Велика Британија, Француска и Немачка су поручиле да Ријад мора да пружи доказе за своје објашњење о томе шта се догодило новинару, како би се оно сматрало уверљивим.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво