Тајфун однео 64 живота на Филипинима, милиони евакуисаних на југу Кине

Супертајфун "Мангкут" погодио је јужну кинеску покрајину Гуангдонг, пошто је протутњао на 100 километара од Хонгконга. Претходно се обрушио на север Филипина, доносећи са собом јаке ветрове и кишу. Најмање 64 особе су погинуле на Филипинима, али се страхује да су још десетине људи затрпане под земљом због покретања клизишта.

Најмање 64 људи страдало је на Филипинима дуж разорног трага који је иза себе оставио "Мангкут", пре свега изазивањем клизишта у планинским подручјима, саопштиле су филипинске власти.

Како преноси АП, планински одрон затрпао је село код града Итогон у провинцији Бенкет, пошто је тајфун "Мангкут", доносећи јаке ветрове и обилне кише, у суботу погодио то подручје Филипина.

Више од 2,4 милиона људи евакуисано је данас из кинеске провинције Гуангдунг, а око 50.000 рибарских бродова позвано је да се врати у луку, јавља АП позивајући се на државне медије.

Олуја се обрушила на град Таишан у Гуангдону, доносећи са собом ветрове брзине од 162 километра на сат.

Власти на југу Кине прогласиле су црвени аларм, упозорење највишег нивоа, пошто је национални метеоролошки центар саопштио да ће се тај густо насељени регион суочити са "озбиљним тестом, изазваним ветром и кишом" и позвао званичнике да припреме становништво за могућу катастрофу.

Отказане су стотине летова, брзи возови не саобраћајају, а прекинут је и нормалан железнички саобраћај у неким местима у покрајинама Гуангдунг и Хајнан, саопштила је компанија надлежна за железнички саобраћај у Гуангдонгу, Хунану и Хајнану.

Тајфун протутњао на 100 километара од Хонгконга

Како је претходно пренео Тас, најмање 111 људи затражило је данас лекарску помоћ у болницама Хонгконга пошто је "Мангкут" протутњао на 100 километара од тог кинеског региона, објавила је Радио-телевизија Хонгконга (РТХК).

"У најјачим налетима, ветар је достизао брзину од 189 километара на час, обарајући кранове, скеле, дрвеће и саобраћајне знакове", наведено је у прилогу РТХК.

РТХК је објавио упозорење стручњака да се очекује да ће "Мангкут" бити најснажнији тајфун који је погодио град протеклих деценија.

Наводи се да је ниво мора порастао за 3,5 метара на неким местима, таласи су запљускивали путеве и избацивали рибе, а вода је продрла у поједина стамбена насеља и трžни центар у источном делу Хонгконга.

"Ово је нешто најгоре што сам видео. Никада пре нисам видео овако поплављене путеве и да се прозори овако тресу", наводи становник Хонгконга Мартин Вонг.

У региону Макау, познатом по казинима, они су затворени по први пут, а из Опсерваторије Хонгконга становништву је поручено да се клони луке.

У Хонгконгу је претходно јутрос објављен највиши сигнал узбуне на тајфуне на нивоу 10, а невреме је чупало дрвеће из корена и ломило стакла на зградама.

"Љуљало се прилично дуго, најмање два сата. Због тога ми се јако вртело у глави", каже за Ројтерс Елејн Вонг, која живи у небодеру у Каулуну, делу Хонгконга.

На тамошњем међународном аеродрому десетине хиљада путника остало је блокирано због отказивања летова.

Ројтерс наводи да удари ветра наснажнијег тропског циклона који је ове године погодио ово подручје достижу брзину већу од 200 километара на час, што је једнако максималној категорији 5 "интензивног урагана" у Атлантском океану.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво