"Флоренс" се ближи обали САД, без струје хиљаде објеката

Око 12.000 објеката углавном на обали Северне Каролине остало је без струје услед јаког удара ветра изазваног ураганом "Флоренс" који се приближава источној обали САД. Ураган је раније данас класификован као ураган друге категорије.

Већина кућа и пословних објеката без струје је у окрузима Картенет и Крејвен, северно од пројектоване стазе ока урагана и у којима се очекују обилне падавине, преноси АП.

Компанија "Дјук Енерџи", највећа електродистрбутивна мрежа у Северној и Јужној Каролини, предвиђа да ће због урагана "Флоренс" нестанком струје бити погођено између милион и три милиона потрошача.

Ангажовано је више од 20.000 радника који ће радити на успостављању електричне енергије.

Ураган је раније данас успорио, али се његов удар на Северну Каролину нимало неће смањити и очекује се да ће изазвати опасне поплаве, рекао је директор Националног центра за урагане Кен Грејем.

Према његовим речима, области које погоде чак и слабији ветрови на ободима урагана могле би сатима да буду на удару обилних киша, преноси АП.

Уколико се "Флоренс" данима задржи дуж обале, поплаве би могле да захвате најмање три километра површине ка унутрашњости копна, упозорио је Грејем.

"Флоренс" је сада класификован као ураган друге категорије с ветровима брзине до 175 километара на час.

Национални центар за урагане саопштио је да ће ветрови урагана досећи и до 315 километара од његовог центра, због чега ће бити угрожен већи део источне обале САД.

У опасности 10 милиона људи

Процењено је да је десет милиона људи у опасности од урагана. Очекује се надолазак мора и до 13 метара, као и до 75 центиметара кише.

Званичници у Јужној и Северној Каролини затварају луке пред налетом урагана "Флоренс" који се приближава њиховим обалама.

У Северној Каролини су за комерцијални саобраћај затворене луке "Вилмингтон" и "Морхед", док је у Јужној Каролини затворена лука у Чарлстону за превоз контејнера, преноси АП.

У међувремену, председник САД Доналд Трамп поновио је да је заштита живота највиши приоритет и позвао оне који живе на путу урагана да се евакуишу.

Трамп је додао да би "Флоренс" могао бити "један од најјачих урагана који су икада погодили Источну обалу".

Шест нуклеарки на путу урагана 

Амерички званичници уверени су да је шест нуклеарних електрана које се налазе на путањи урагана безбедно, али неки стручњаци упозоравају да би поплаве и обилне кише могле да угрозе њихове зашитне системе.

Ових шест нуклеарки у Северној и Јужној Каролини налази се директно на пројектованој путањи урагана, каже Мери Кетрин Грин, портпаролка компаније "Дјук Енерџи" у чијем власништву се оне налазе.

на је рекла да су нуклеарне електране Брансвик и Шерон Харис у Северној Каролини, најближе месту где се предвида да ће ураган ударити.

Џеф Бјард помоћник директора агенције ФЕМА за реакцију и помоћ каже да они нису забринути за ове електране "у овом тренутку" и да пажљиво прате ситуацију, преноси Си-Ен-Ен.

Међутим, Удружење забринутих научника изражава сумњу у могућност да би нуклеарка Брансвик могла да одоли урагану због тога што нема довољно доступних информација о њеној спремности.

Портпарол Комисије за нуклеарну енергију Скот Барнел рекао је, међутим, да је нуклеарка Брансвик довољно оспособљена да одоли ураганима јачине какву има "Флоренс" и да постоје планови о њеном гашењу ако буде потребно.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво