Случај Скрипаљ: Објављена имена осумњичених за тровање

Британско тужилаштво саопштило је да су Александар Петров и Руслан Боширов главни осумњичени у случају тровања бившег руског шпијуна Сергеја Скрипаља и његове ћерке Јулије. Британска премијерка Тереза Меј тврди да су осумњичени агенти руске војнообавештајне агенције.

Александар Петров и Руслан Боширов оптужени су у одсуству за ковање завере за убиство, покушај убиства и употребу нервног агенса новичок.

Тереза Меј каже да су британске обавештајне службе закључиле да су Петров и Боширов радили за агенцију ГРУ, преноси АП.

Мејова је оценила да је тровање Скрипаља вероватно је била порука "Русима који живе негде другде, а који су били умешани у ствари повезане са руском државом", пренела је агенција Ројтерс.

"Ипак, на Русима је да објасне шта се догодило у Солзберију", рекла је Мејова у британском парламенту.

Британске власти позвале су на разговор руског отправника послова у Лондону, док представници руских институција тврде да им имена оптужених за тровање "не значе ништа". 

Тужилац Су Хеминг каже да Велика Британија не тражи од Москве да изручи двојицу оптужених, јер руски закон забрањује екстрадицију својих држављана.

Полиција је саопштила да су двојица мушкараца старих око 40 година допутовали из Москве у Лондон с руским пасошима два дана пре него што су Скрипаљеви били отровани 4. марта.

Бивши двоструки агент Сергеј Скрипаљ и његова ћерка Јулија пронађени су без свести на клупи у енглеском граду Солзберију 4. марта и више недеља били су у критичном стању.

Званичници Велике Британије су од почетка тврдили да Русија стоји иза напада, што Москва негира. Овај догађај довео је до погоршања односа Русије и Запада.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара