Ријад: Нема места посредовању, Отава да исправи грешку

Саудијска Арабија поручила је да нема простора за посредовање у ескалирајућем дипломатском спору са Канадом, истакавши да Отава зна шта треба да ради како би "исправила своју велику грешку".

"Нема потребе за посредовањем. Грешка је начињена и грешка би требало да буде исправљена", рекао је саудијски министар спољних послова Адел ал Џубеир на конференцији за новинаре у Ријаду, преноси Ројтерс.

Џубеир је додао да краљевина и даље "разматра додатне мере" против Канаде, али није изнео детаље с тим у вези.

Амерички Стејт департмент апеловао је на Канаду и Саудијску Арабију да реше спор који је избио након што је Отава изразила забринутост због затварања активиста у Саудијској Арабији.

Како је пренео Ројтерс, обе стране треба дипломатски да реше спор, а портпаролка Стејт департмента Хедер Нојерт је поручила: Ми то не можемо да урадимо уместо њих, оне то морају да реше саме.

Извори агенције у Канади навели су да та земља планира да затражи помоћ Уједињених Арапских Емирата и Британије како би се смањиле тензије са Ријадом, након што је саопштено да Саудијска Арабија више неће да купује канадску пшеницу и јечам.

Саудијска Арабија у међувремену је повукла свог амбасадора у Отави, протерала канадског амбасадора и ограничила трговинске везе због тога што је Канада тражила хитно ослобађање затворених активиста за права жена.

Ријад је тим поводом оптужио Отаву за уплитање у унутрашње ствари земље, а британска Влада апеловала на Канаду и Саудијску Арабију да покажу уздржаност.

Саудијска Арабија је наредила и да око 15.000 саудијских студената напусти Канаду.

Подршка Русије Саудијској Арабији

Русија је изразила подршку Саудијској Арабији у њеном погоршавајућем спору са Канадом, поручивши Отави да је неприхватљиво придиковати тој краљевини о људским правима.

Портпаролка руског Министарства спољних послова, Марија Захарова, изјавила је да би људска права требало промовисати с поштовањем према специфичним националним обичајима и традицији, преноси Ројтерс.

"Увек смо говорили да је политизовање питања људских права неприхватљиво. У овој ситуацији је, вероватно, потребан конструктиван савет и помоћ, а не критике "морално супериорних"", истакла је Захарова.

Египат је, такође, саопштио да подржава Саудијску Арабију у политичком спору са Канадом и да је солидаран са арапском краљевином против страног уплитања у њена унутрашња питања.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво