Светски лидери поздрављају самит Трамп–Ким

Сеул, Пекинг, Токио, Москва, Брисел и Лондон подржали су самит у Сингапуру на којем су Доналд Трамп и Ким Џонг Ун потписали документ о денуклеаризацији. ЕУ спремна да подржи преговоре.

Председник Јужне Кореје Мун Џае Ин је похвалио Кимову одлуку да одржи самит са САД.

"Остављајући мрачне дане рата и сукоба иза нас, исписаћемо ново поглавље мира и сарадње. Бићемо заједно са Северном Корејом на том путу", саопштено је из Муновог кабинета.

Из Плаве куће је наведено и да је потребно разјашњење намера Трампа који је након самита рекао да ће Вашингтон окончати заједничке војне вежбе са Сеулом.

Кина је предложила да Савет безбедности УН размотри могућност суспензије или укидања санкција Северној Кореји, уколико Пјонгјанг буде поступао у складу са резолуцијама УН и напредовао у дипломатским преговорима.

Портпарол кинеског Министарства спољних послова Генг Шуанг рекао је да Кина "поздравља и подржава" разговоре севернокорејског лидера Ким Џонг Уна и председника САД Доналда Трампа како би се постигао консензус о денуклеаризацији и формирао мировни механизам.

Генг је новинарима у Пекингу рекао да би санкције Савета безбедности против Северне Кореје могле да буду суспендоване или укинуте у складу са акцијама Пјонгјанга, преноси АП.

Јапански премијер Шинзо Абе поздравио је данашњу декларацију Трампа и Кима и назвао је првим кораком у денуклеаризацији Северне Кореје.

И руски министар спољних послова Сергеј Лавров поздравио је данас састанак. Само чињеница о састанку двојице лидера је позитивна... Пратимо коментаре обе стране, али још нисмо видели документ, видећемо", рекао је Лавров, преноси Ројтерс.

Шеф британске дипломатије Борис Џонсон оценио је да посвећеност Северне Кореје денуклеаризацији сигнал да је њен лидер можда коначно схватио поруку, да само промена курса може да донесе безбедну и просперитетну будућност севернокорејском народу.

Генерални секретар УН Антонио Гутерес позвао је међународну заједницу да понуди подршку за спровођење споразума о денуклеаризацији постигнут између САД и Северне Кореје.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво