Ирци изгласали легализацију абортуса

У Ирској су грађани на референдуму подржали либерализацију закона о абортусу – излазне анкете показују да је 69 одсто Ираца гласало за либерализацију, а 31 против. Премијер Лео Вараткар преко "Твитера" поручује да после овог референдума Ирска пише нову страницу историје, и наглашава да је то показатељ демократије на делу. Закон о абортусу у Ирској један је од најстрожих на свету, а ирска нација је дуго била веома привржена начелима католичке цркве.

На референдумском листићу питање је било "Да ли желите поништавање осмог, Енглеског амандмана на Устав из 1983. године који нерођеном детету и мајци пружа једнако право на живот".

Министар правде Чарли Фланаган ове резултате је описао као "још један велики корак ка излазу из мрачне прошлости".

Он је овај референдум означио као шансу која се пружа једном у генерацији, а гласачи су одговорили са, како је пренела државна телевизија, излазношћу која спада међу највеће на референдумима у тој земљи.

На улицама Даблина присталице либерализације тог закона су славиле.

"Пресрећна сам јер сам мислила да ће бити тесан резултат. Многи Ирци су очекивали да ће победити глас против, али су сада због првих резултата излазних анкета велики ентузијасти. То је задивљујуће", рекла је једна од Иркиња.

Они који су гласали за либерализацију наводе да је важно да жене могу саме да доносе одлуке. "Због чега бисмо чекали да лекар каже 'не' и да онда патите у животу?", кажу у Даблину.

Неки су узбуђени због ствари које би се промениле, а други због тога што не желе промене, наводе Ирци. "Гласала сам 'за', мој став је да свако има право на избор", рекла је једна од поборница либерализације.

Забрана абортуса у Ирској је делимично укинута пре пет година, али само у случају да је живот мајке угрожен. Укидање, међутим, не важи ако је реч о силовању, инцесту или фаталној абнормалности фетуса.

"Ово је, пре свега, велики дан за жене у Ирској. Надам се да ће парламентарци брзо реаговати, њихова одговорност је сада велика, одлучујућа", поручио је посланик Дејвид Калинан.

Плебисцит је резултат више од деценију дуге расправе у Ирској о либерализацији абортуса и шесто гласање о том питању.

Група "Спасимо осми амандман", која се залаже за забрану абортуса саопштила је да је историјски референдум у тој земљи резултирао "трагедијом историјских размера", признавши тако пораз, као што су предвиделе две урађене анкете о излазности.

Објављене резултате који још увек нису званично потврђени, поздравили су активисти који се залажу за право на абортус, преноси АП.

"Ово је велики дан за жене у Ирској. Ово значи да жене заузимају своје пуноправно место у ирском друштву, коначно", рекла је Орла О'Конор, једна од директора групе "Заједно за да" (на референдуму).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво