Криза у Сирији, још увек без одлуке Трампа о нападу

Тензије између Русије и Запада око Сирије остале су на високом нивоу, иако су званичници на обе стране унеколико ретерирали од запаљивих изјава претходних дана. Трамп наводи да никада није рекао да су напади неизбежни. Британска влада дала премијерки зелено светло за учешће у планирању напада. Меркелова одбацила могућност да се Немачка укључи у акцију. Сиријски председник Башар ел Асад истиче да су претње западних сила засноване на лажима.

00.45 – Британска премијерка Тереза Меј и председник САД Доналд Трамп сагласили се да је "од кључног значаја одвратити сиријску владу од даље употребе хемијског оружја", као и да наставе да блиско сарађују око међународног одговора на употребу тог оружја у Сирији, преноси Ројтерс

22.55 – Руска војна полиција почела да делује у Думи "да би се спречиле провокације, осигурала безбедност, применио закон и организовала помоћ локалном становништву", саопштио је начелник Руског центра за помирење у Сирији генерал мајор Јуриј Јевтушенко.

22.35 – Трамп разговарао са тимом за националну безбедност. Још нема коначне одлуке o акцији, јавља Ројтерс. Председник САД ускоро ће разговарати са Макроном и Терезом Меј.

21.40 – Британска влада дала премијерки Терези Меј зелено светло да се придружи СAД и Француској у планирању војних напада, преноси АП. Влада, међутим, није дала наговештај о времену или обиму било какве акције.

20.40 – Руски амбасадор у УН Василиј Небензја позвао је САД и њихове савезнике да се уздрже од војне акције против Сирије истакавши да је "хитан приоритет спречити опасност од рата". 

19.50 - Два америчка званичника рекла су телевизијској мрежи Ен-Би-Си да је анализама узорака крви и урина жртава из Думе утврђено присуство нервног гаса и хлора.

19.20 – Неименовани извор из сиријског Министарства спољних послова рекао је да Запад покушава да опструише задатак мисије OPCW и да се "умеша у њен рад", преноси Ројтерс.  

18.23 – Министар одбране САД Џим Матис изјавио је у америчком Конгресу да верује да се хемијски напад у Сирији заиста догодио и потврдио жељу Вашингтона да инспектори на терену прикупе доказе. Председник САД Доналд Трамп изјавио је да ће током дана одржати састанке поводом кризе у Сирији.

18.15 - Прва група хемичара из Организације за забрану хемијског наоружања (OPCW) допутоваће у Сирију већ вечерас. Очекује се да у суботу почну истрагу око наводног напада хемијским наоружањем у Думи, јавља британски Индепендент.

18.01 - Шведска је Савету безбедности УН представила нацрт резолуције, чијим би се усвајањем отворила врата распоређивању посебне мисије, која би "заувек отклонила опасност од хемијског наоружања у Сирији", јавља АФП. 

17.45 - Сиријски амбасадор при УН, Башар ел Џафари рекао је да је у било којем тренутку спреман да организује посету међународног експертског тима на место наводног напада хемијским оружјем у Сирији, преноси Ројтерс. 

17.10 - Турски председник Реџеп Тајип Ердоган рекао је да Сирија не треба да постане арена у којој ће велике силе испробавати снагу. Ердоган је ситуацију у Сирији коментарисао после телефонских разговора са председницима САД и Русије, Доналдом Трампом и Владимиром Путином. 

16.08 – Претње употребом силе против Сирије представљају грубо кршење Повеље Уједињених нација, поручује портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

16.00 – Сиријска војска запленила је наоружање саудијског порекла у акцији у предграђу Дамаска, јавила је државна телевизија. Експлозив, мине, пројектили и импровизоване бомбе пронађени су у бункеру у насељу Замалка.

15.25 – Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је да они који су одговорни за напад отровним гасом у Сирији морају да сносне одговорност. "Ми осуђујемо на најснажнији начин употребу хемијског оружја", рекао је Столтенберг, пренео је Ројтерс

14.45 – Ни 24 часа после упозорења Евроконтрола на "могуће ракетне активности" изнад западног Медитерана, на небу изнад Сирије нема цивилног ваздухопловног саобраћаја. 

14.05 – Канцеларка Ангела Меркел рекла је да се Немачка неће придружити Америци, Француској и Британији у војној акцији против Сирије. Меркелова је, такође, истакла да је после серије инцидената "јасно" да Сирија није уништила арсенал хемијског наоружања.

14.00 – Сиријски председник Башар ел Асад рекао је да су претње Запада "засноване на лажима", те да те земље желе да поткопају успехе сиријске војске у околини Дамаска.

12.37 – Амерички председник Доналд Трамп написао је на Твитеру да би напад на Сирију могао бити "веома брзо или не тако брзо уопште". "Никада нисам рекао када би напад на Сирију могао да се догоди. Могло би бити врло брзо или не тако брзо уопште! У сваком случају, САД под мојом администрацијом урадиле су велики посао у ослобађању региона од Исламске државе. Где је наше 'Америко, хвала?'", написао је Трамп на Твитеру.

11.15 – Руске војне снаге распоређене су у граду Думи као гарант реда и закона, саопштило је руско Министарство одбране.

11.00 – Британска влада расправља да ли ће се Велика Британија придружити САД и Француској у евентуалном војном нападу на Сирију.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво