Пуђдамон: Мој повратак би био добар за демократију у Шпанији

Бивши лидер Каталоније Карлес Пуђдамон рекао је да га "велика већина" каталонског парламента подржава као председника и додао да би његов повратак у Барселону био добар за шпанску демократију.

"Мој повратак у Барселону биће добар не само за каталонски народ који подржава наше принципе, већ и за шпански народ и демократију", рекао је Карлес Пуђдамон одговарајући на питање да ли ће се вратити у Барселону, преноси Ројтерс.

Пуђдамон је у понедељак допутовао у Копенхаген.

Шпанија је раније најавила да ће тражити његово хапшење уколико буде отишао из Брисела у Копенхаген. Шпански Врховни суд је, међутим, одбацио захтев државног тужилаштва да се поново активира европски налог за хапшење. Та одлука је одложена док се каталонски парламент не врати нормалним активностима.

Пуђдамона је актуелни председник парламента Каталоније Роже Торент предложио као јединог кандидата за формирање владе тог шпанског региона, упркос његовом статусу бегунца од шпанске правде. 

Како преноси АП, Торент је рекао да Пуђдамон, који је и раније био на челу Каталоније, има довољну подршку за формирање владе у парламенту формираном на основу регионалних избора у децембру.

О именовању Пуђдамона, који је у последња три месеца у иностранству, каталонски парламент треба да гласа крајем јануара.

"Свестан сам његове личне и правне ситуације, алли он је апсолутно легитиман канидат за председника владе", рекао је Торент новинарима.

Пуђедамон је, након референдума о независности Каталоније у октобру прошле године, побегао у Брисел са неколико својих министара, како би се склонио од шпанских власти.

Мадрид је након референдума распустио парламент Каталоније и преузео власт над тим регионом.

Одлазак у Копенхаген је први пут да је Пуџемон напустио Белгију, од како је побегао из Шпаније.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се