Пуђдамон: Шта још Рахој чека...

Смењени каталонски лидер Карлес Пуђдамон позвао је шпанске власти на отпочињање преговора о поновном успостављању, како је рекао, његове "легитимне владе".

Карлес Пуђдамон је из Брисела поручио да би Шпанија требало да "призна изборне резултате од 21. децембра и започне политичке преговоре са легитимном владом Каталоније", преноси АП.

"Гласачке кутије су рекле своје, демократија је рекла своје, сви су могли да искажу своје мишљење. Шта још Рахој чека па да би прихватио резултате?", рекао је Пуђдамон, наводи Ројтерс.

Пуђдамон је истакао да је Каталонија показала да је демократски зрела и да је становништво добило право да постане република и од Рахоја затражио да почне преговоре са лидерима странака.

Шпански премијер Маријано Рахој назвао је пре два дана апсурдним покушај Пуђдамона да "влада из иностранства".

"Апсорудно је покушавати бити премијер региона док живите у иностранству", рекао је Рахој.

Рахој је навео и да би прва седница регионалног парламента требало да буде одржана 17. јануара, после недавно одржаних регионалних изборима на којима су сепаратистичке партије освојиле тесну већину у парламенту.

То је први корак ка поновном формирању локалне владе пошто је претходну распустио шпански премијер након што су у октобру каталонски посланици, у тадашњем сазиву, гласали за проглашење те шпанске покрајине независном републиком.

По формирању парламента, посланици морају да предложе кандидата који ће да предводити регионалну владу и који прво мора да се суочи са гласањем о поверењу, наводи Ројтерс.

Британска агенција напомиње да би сепаратистичке партије могле да имају потешкоће приликом формирања владе с обзиром на то да су многи од њихових лидера суочени са судским процесима.

"Надам се да ћемо што је пре могуће добити каталонску владу која је отворена за дијалог и која ће моћи да се повеже са свим Каталонцима, а не само половином њих", поручио је Рахој у обраћању нацији, сумирајући резултате у 2017. години.

Пуђдамон је прошле недеље позвао шпанску владу да му допусти да се врати у Шпанију да би присуствовао првој седници новог каталонског парламента и постао нови председник Каталоније.

Сепаратистичке партије освојиле су тесну већину у парламенту на недавним регионалним изборима, али још није извесно да ли ће Пуђдамон и остали приведени лидери моћи да присуствују седницама парламента.

"Желим да се вратим у Каталонију што пре. Хтео бих да се вратим одмах. Била би то добра вест за Шпанију", рекао је Пуђдамон у интервјуу за Ројтерс.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво