Каталонија поново гласала

У Каталонији су одржани ванредни регионални избори, али је неизвесно да ли ће решити једну од најгорих криза у Шпанији. До 18 сати гласало је више од 68 одсто грађана, пет одсто више него на изборима пре две године.

На гласачком листићу било је седам партија, а према анкетама ни оне које се залажу за независност нити оне које се залажу за јединство Шпаније неће успети да обезбеде већину гласова.

Бирало се 135 посланика за каталонски парламент.

Као највероватнији исход види се парламент у којем ниједна странка нема апсолутну већину и вишенедељна натезања око формирања нове регионалне владе, преноси Ројтерс.

Републиканска левица и Заједно за Каталонију основа су тзв. сепаратистичког блока, али је неизвесно да ли ће имати већину од 68 посланика.

Из унионистичког блока, који чине три партије, најбоље ће проћи странка Сјудаданос, али је питање хоће ли и овај блок имати већину за формирање владе.

Многе очи зато су уперене у каталонски огранак партије Подемос који би могао да буде језичак на ваги за формирање владе.

Многи се надају да ће ови избори решити једну од најгорих криза протеклих деценија у Шпанији, која је избила након што је та покрајина прогласила независност, што је довело до тога да Мадрид смени локално руководство и закаже изборе, наводи агенција.

Референдум о отцепљењу Каталоније од остатка Шпаније одржан је 1. октобра, уз противљење Мадрида.

Каталонски парламент изгласао је 30. октобра независност, након чега је шпански Сенат одобрио влади премијера Маријана Рахоја да успостави директну контролу Мадрида над Каталонијом.

Поред тога што је распустио Владу Каталоније, Рахој је распустио и регионални парламент и заказао регионалне изборе за 21. децембар.

Од када је распуштена каталонска влада, Карлес Пуђдамон и четири бивша члана каталонске владе бораве у Белгији, а за свом петорицом издати су налози за хапшење под оптужбом за побуну и злоупотребу фондова.

Шпанија је, касније, повукла међународни налог за њихово хапшење, али Пуђдамон је из Брисела водио кампању за регионалне изборе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се