Финансијска подршка Анкаре изградњи ауто-пута Београд–Сарајево

Турска ће дати гаранције и финансијски ће подржати изградњу ауто-пута Београд–Сарајево, а на Босни и Хецеговини и Србији је да се договоре о његовој траси, речено је после састанка шефова дипломатија Србије, Турске и Босне и Херцеговине у Београду.

После разговора у вили "Мир", Ивица Дачић, Мелвут Чавушоглу и Игор Црнадак оценили су да су политички односи између три земље добри и да би се требало усредсредити на економску сарадњу.

Како је речено, Турска је, осим за инфраструктуру, после договора са Русијом заинтересована и за енергетско повезивање три земље кроз гасну интерконекцију.

Дачић је оценио да су, и поред непотребних компликација, данашњи договори на сусрету државних делегација Србије и Босне и Херцеговине били успешни и корисни у погледу стабилности у региону.

Српски министар је истакао спољополитички приоритет три земље – чланство у Европској унији, наглашавајући да Србија подржава европске аспирације БиХ и Турске, упркос незадовољству због двоструких стандарда у ЕУ и страха од проширења.

Дачић је указао на повећану спољнотрговинску размену, која је ове године за десет месеци порасла са БиХ за 15 одсто, а са Турском за 12 одсто.

"Турска је заинтересована да учествује у финансирању изградње ауто-пута Београд–Сарајево, али, наравно, пре тога ми сви треба заједно да одредимо трасу и надамо се да ће БиХ брзо донети ту одлуку", рекао је Дачић.

Према његовим речима, Србија је заинтересована за гасну интерконекцију три земље и помно прати изградњу гасовода из Русије ка Турској.

Чавушоглу је истакао да су политички односи три земље веома добри, а да се и економски развијају и напоменуо да су у Истанбулу недавно отворене трговинске канцеларија БиХ и Србије.

"Уверавам вас да ће Турска пружити гаранцију и учествовавати у пројекту ауто-пута Београд–Сарајево", поручио је шеф турске дипломатије.

Према његовим речима, Турска жели да буде присутна у овом региону и на пољу енергетике.

Поручио је да је Турска свесна двоструких стандарда на путу ка ЕУ, али да подржава чланство БиХ у НАТО.

Црнадак је, такође, оценио да су данашњи разговори на највишем нивоу БиХ и Србије били отворени и да су односи, ипак, померени корак напред.

"Са Србијом ћемо наставити сарадњу на спољнополитичком приоритету број један – чланству у ЕУ. Ми смо прошле седмице на Савету министара усвојили споразум о сарадњи у тој области и очекујем да га ускоро и потпишемо, како би од почетка наредне године био у функцији", рекао је Црнадак.

Црнадак је подвукао подршку Турске за изградњу ауто-пута.

"Остаје да се реши питање трасе, а морам рећи да је то у нашем дворишту и да, упркос многим утицајима и интересима, морамо да смогнемо снаге и донесемо одлуку о траси и коначно на одговарајући начин да повежемо Београд и Сарајево", закључио је Црнадак.

Тројица шефова дипломатија договорили су следећи трилатерални састанак за прву половину 2018. године у Турској.

број коментара 1 пошаљи коментар
(четвртак, 07. дец 2017, 06:03)
anonymous [нерегистровани]

Smesni su

Znaci Srbija uzima kredit od Turske da pravi autoput u Bosni. Ako sam dobro razumeo