Инциденти у Кијеву, присталице ослободиле Сакашвилија, полиција користила сузавац

Демонстранти ослободили бившег председника Грузије Михаила Сакашвилија из полицијског аутомобила након што је ухапшен у Кијеву. Кад је полиција дошла по њега, он се попео на кров своје куће и претио да ће скочити. Служба безбедности Украјине саопштила да је оптужен за саучесништво у криминалној групи. Полиција испалила сузавац на демонстранте који су поставили барикаде и блокирали улице. Неколико повређених.

16.30 – Државни тужилац дао Сакашвилију рок од 24 сата да се преда снагама реда како би избегао "непотребне шокове у земљи коју толико воли", преноси Ројтерс.

14.40 – Сакашвили испред Врховне раде позива Порошенка да поднесе оставку. Оптужио је државног тужиоца и Савет безбедности Украјине за провокације и подметање доказа како би га повезали са Виктором Јануковичем, преноси Спутњик. Демонстранти скандирају: "Миша, Миша", "банда напоље" и "Украјина".  

13.35 – Државни тужилац Украјине Јуриј Луценко током говора у Врховној ради оптужио је Сакашвилија за организацију митинга помоћу новца Виктора Јануковича, јавља Спутњик

13.15 – Сакашвили позвао демонстранте да "сруше" украјинског председника Петра Порошенка и његову "банду". Спутњик је пренео да је позвао грађане на "нови Мајдан".

13.05 – Присталице ослободиле Сакашвилија из полицијског аутомобила, јавља РТ.

12.50 – Сукоби на улицама Кијева, демонстранти блокирали путеве. Полиција испалила сузавац. 

Бивши председник Грузије Михаил Сакашвили, код којег је полиција дошла рано јутрос како би му претресла стан, претходно се попео на кров и запретио да ће скочити, јавила је телевизија "1 + 1".

Британски Индепендент пише да је све почело да се одиграва око седам сати по локалном времену, када су се представници тужилаштва појавили у његовој кући у украјинској престоници. Они су, како тврди Сакашвилијев близак сарадник Давид Сакраведлидзе, покушали на силу да уђу у кућу и изврше претрес.

Са Сакашвилијем, који протекле три године живи у Украјини, разговарали су преговарачи док је претио да ће скочити са крова куће.

Украјински посланик Виктор Чумак је медијима саопштио да је Сакашвили ухапшен. 

Након хапшења, Сакашвилијеве присталице блокирале су путеве у Кијеву, а полиција је, обрачунавајући се с њима, искористила сузавац, јавља Раша тудеј. Сакашвили је ослобођен из полицијског аутомобила, а неколико особа је повређено.

Демонстранти су развалили врата на аутомобилу којим је Сакашвили спровођен на саслушање. Одвели су га у оближњу цркву, где се обратио народу.

Сакашвили је позвао присталице да "сруше" председника Петра Порошенка и његову "банду".

"Порошенкова банда данас под лажним оптужбама покушава да ме ухапси како би ме избацила из Украјине. Даћу свој живот за слободу Украјине. Желим да позовем све Кијевљане да изађу на улицу, окупе се на Мајдану и почну процес избављања", рекао је Сакашвили.

Након тога је отишао до парламента, Врховне раде, где је још једном позвао на смену актуелне власти и навео да су лажирани докази против њега. 

Сакашвили, бивши гувернер украјинског региона Одесе, а садашњи лидер украјинског опозиционог Покрета нових снага, организовао је у недељу митинг у центру Кијева, са којег је позвао Украјинце да "уклоне диктатуру олигарха" и уместо тога успоставе "диктатуру средње класе".

"Предлажем да не чекамо још 25 година и да уклонимо диктатуру олигарха како бисмо успоставили диктатиру средње класе", рекао је том приликом Сакашвили.

Он је организовао "Марш за опозив (импичмент)" председника Украјине Петра Порошенка, на којем се, према процени локалне полиције, окупило око 2.500 људи.

Сакашвили је рекао да је спреман да, ако треба, поведе нову украјинску владу.

"Украјини су хитно потребне нове власти, нова влада. Морамо заједно да оформимо ту владу. Спреман сам да то урадим заједно са вама, да поведем тај процес са вама и, ако треба, да дођем на чело те владе", рекао је тада Сакашвили.

Од 17. октобра, демонстранти кампују испред украјинског парламента, Врховне раде, тражећи усвајање закона о одузимању имунитета посланицима, успостављању суда против корупције, измене и допуне изборног закона и усвајање закона о опозиву председника.

Украјински председник Петро Порошенко је 20. октобра изјавио да је истински циљ организатора протеста да дестабилизују ситуацију у Украјини. Уз то, украјински јавни тужилац Јуриј Луценко раније је указивао да Сакашвили и његове присталице припремају државни удар и да примају новац из иностранства.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво