Шафик демантовао да је био киднапован, разматра кандидатуру

Бивши египатски премијер Ахмед Шафик демантовао је наводе да су га власти у тој земљи киднаповале и изјавио да разматра своју председничку кандидатуру на предстојећим изборима у тој земљи.

"Данас сам овде у држави, тако да мислим да могу слободно да размишљам о томе, да истражим и одем да поразговарам са људима на улицама... Тако да сада постоји шанса да истражим више и видим тачно оно што је потребно да осетим да ли је ово логичан избор", рекао је Шафик у телевизијском интервјуу.

Како преноси Ројтерс, интервју који је дао за приватну телевизију Дреам, био је уједно и његово прво појављивање у јавности од како се у недељу из Уједињених Арапских Емирата упутио у Каиро.

Како је Ројтерс претходно пренео, његова породица је раније саопштила да је он депортован из Уједињених Арапских Емирата.

Шафик, који је прошле недеље објавио да ће се кандидовати на наредним председничким изборима у Египту, ухапшен је у свом дому у Уједињеним Аапским Емиратима и депортован у Египат, саопштила је његова породица.

Он је, како је наведено, приватним авионом слетео на аеродром у Каиру, на којем су биле високе безбедносне мере.

Британска агенција је навела да се Шафик сматра најјачим потенцијалним противкандидатом актуелног египатског председника Абдел Фатах ел Сисија, који ће се, како се очекује, кандидовати и други пут на председничким изборима који се у тој земљи одржавају у априлу 2018. године.

Званичници УАЕ, који подржавају Сисија нису желели да коментаришу ову вест а Шафикова ћерка Меј Шафик рекла је да су званичници дошли по њеног оца и одвели га у Египат.

"Спремали смо се за пут у Француску, када су они дошли и одвели га. Депортовали су га приватним авионом. Рекли су да га воде у Египат. Само зато што је објавио да ће се кандидовати за председника, депортовали су га", рекла је Меј Шафик.

Како је британска агенција известила у суботу, портпарол египатског Министарства спољних послова није био доступан за коментар, међутим, египатски судски званичник казао је да Шафик у овом тренутку није осумњичен ни за једно кривично дело, али да се против њега води неколико случајева, између осталог и због корупције, али да су ти случајеви у међувремену одбачени.

"Немамо информације о наредби за депортацију", рекао је тај званичник.

Претходно је адвокатица бившег египатског премијера изјавила да се срела са њим у хотелу у Каиру, што је први контакт са њим од када је депортован у главни град Египта.

"Срела сам се са Шафиком пре један сат у једном од хотела у Новом Каиру и могу да кажем да је здрав. Он ми је потврдио да је добро и да није предмет ниједне истраге", написала је Шафикова адвокатица Дина Едли на свом Фејсбуку, преноси Ројтерс.

Како се наводи, она није рекла ни о ком се хотелу ради, ни да ли Шафик може слободно да напусти хотел.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво