Кијев, Сакашвили на челу марша за опозив Порошенка

Више од 1.000 присталица некадашег председника Грузије и бившег гувернера украјинског региона Одесе, а садашњег лидера украјинског опозиционог Покрета нових снага Михаила Сакашвилија, предводио је "марш за опозив" председника Украјине Петра Порошенка у центру Кијева.

Сакашвили je позвао Украјинце да уклоне диктатуру олигарха и уместо тога успоставе диктатуру средње класе, јавља Тaс.

"Предлажем да не чекамо још 25 година и да уклонимо диктатуру олигарха како бисмо успоставили диктатиру средње класе", рекао је Сакашвили.

Он је у центру украјинске престонице организовао "Марш за опозив (импичмент)" председника Украјине Петра Порошенка, на којем се, према процени локалне полиције, окупило око 2.500 људи.

"Наш непријатељ је моћ коју имају олигарси, корупција потиче из ње, она је непријатељ средње класе. Наш непријатељ је Порошенко као неко ко представља моћ коју имају олигарси. Они користе нас и богатство Украјине. Уклонимо их", викао је Сакашвили.

Позвао је окупљене да "заплене новац олигарсима зато што је то поштено".

"Они су пљачкаши који су узели ваш новац и ви сте сви жртве. Нећемо им дозволити да утекну са пленом. Питаћемо сваког од њих понаособ зашто су нас пљачкали", поручио је Сакашвили.

Указао је да је кључни захтев демонстраната доношење закона о импичменту који омогућава одлазак са власти шефа државе.

"Импичмент је могућност којом се избегава револуција. Ми смо за мирну револуцију", рекао је Сакашвили и обећао успостављање "централног комитета за импичмент" и регионалних структура.

Он је позвао демонстранте на нови митинг у центру Кијева 10. децембра.

Тас је раније известио да су се демонстранти у подне окупили у парку одакле су кренули према Европском тргу у центру украјинске престонице.

Демонстранте је кроз кијевски булевар, где је полиција блокирала саобраћај, предводио Сакашвили, а учесници марша узвикивали су: "Опозив", "Не корупцији, не Порошенку", "Опозив уместо револуције", "Кијев, на ноге!".

Пре две недеље Сакашвили је најавио да ће 3. децембар бити почетак народног опозива, односно импичмента, те да ће то бити "Дан X за све", позвавши људе да организују марш и обећавши да ће до данас путовати земљом како би народ дигао мирним путем.
Уз то, Сакашвили је рекао да је спреман да, ако треба, поведе нову украјинску владу.

"Украјини су хитно потребне нове власти, нова влада. Морамо заједно да оформимо ту владу. Спреман сам да то урадим заједно са вама, да поведем тај процес са вама и, ако треба, да дођем на чело те владе", рекао је тада Сакашвили.

Од 17. октобра, демонстранти кампују испред украјинског парламента, врховне Раде, тражећи усвајање закона о одузимању имунитета посланицима, успостављању суда против корупције, измене и допуне изборног закона и усвајање закона о опозиву председника.

Украјински председник Порошенко је 20. октобра изјавио да је истински циљ организатора протеста да дестабилизују ситуацију у Украјини.

Уз то, украјински јавни тужилац Јуриј Луценко рекао је да Сакашвили и његове присталице припремају државни удар и да примају финансијска средства из иностранства.

Руска агенција подсетила је да је Сакашвили раније у више наврата тврдио да му није циљ да више обавља било какву функцију у Украјини.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво