Издат европски налог за хапшење Пуђдамона

Белгијске власти су примиле од Шпаније налог за хапшење смењеног каталонског лидера Карлеса Пуђдамона и проучиће га пре него што га буду предале судији, изјавио је за "Ројтерс" федерални тужилац Ерик ван дер Сипт.

Шпански Национални суд саопштио је претходно да је судија издао европски налог за хапшење смењеног каталонског лидера Карлеса Пуђдамона и четворо његових бивших министара.

Ројтерс наводи да се Пуђдамон и сарадници налазе у Белгији и да су оптужени за побуну, подстицање на побуну, злоупотребу јавних фондова и кршење поверења.

Наводи се да је судија одбио Пуђдамонов захтев за сведочење путем видео-конференције из Белгије.

Судија Националног суда Кармен Ламела поднела је захтев белгијском тужиоцу да приведе Пуђдамона и четворо његових министара, и да изда одвојене налоге за потрагу и хапшење како би се Европол упозорио у случају да они побегну из Белгије, преноси АП.

"Проучићемо га, даћемо га истражном судији можда сутра или прекосутра", казао је федерални тужилац Ерик ван дер Сипт.

Бивши председник каталонске владе, који је напустио Шпанију и стигао у Белгију након што је регионална влада смењена, изјавио је раније данас да је спреман да учествује на превременим регионалним изборима које је шпанска влада расписала за 21. децембар.

"Спреман сам да будем кандидат... могуће је водити кампању где год да сте. Ми себе сматрамо легитимном владом. Мора да постоји континуитет да би се рекло свету шта се дешава у Шпанији... Не могу са владом која је у затвору имати изборе који ће бити неутрални, независни, нормални", рекао је Пуђдамон белгијској државној телевизији на француском језику РТБФ.

Пуђдамон је тој телевизији казао да је спреман да се преда "истинском правосуђу (Белгије)", али не и шпанском, јер су, како је навео, шпанске власти исполитизоване.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво