Иранци љутито реаговали на Трампов говор

На говор председника САД Доналда Трампа који је саопштио да САД неће поново потписати нуклеарни споразум са Ираном, становници те земље реаговали су љутито.

Трамп је нетачно искористио израз "Арапски залив" уместо "Персијски залив", што је такође изазвало љутите реакције широм земље, преноси АФП.

"Сви су знали да је Трампово пријатељство на продају за највишу суму. Сада знамо да је таква и његова географија", написао је на Твитеру министар спољних послова Ирана Џавад Зариф.

Упркос притисцима арапских монархија, већина међународних институција и даље користи термин "Персијски залив", а на многим америчким фотографијама и медаљама из деведесетих година, регион се назива "Персијски залив", наводи АФП.

"Тако сам била љута. Та особа мрзи Иран до те мере, да иако не подржавамо идеје режима, испада да подржавамо и режим и Револуционарну гарду. Трамп је забранио Иранцима да улазе у САД. Како може да каже да је на нашој страни?", рекла је Лајла, занатлија из Техерана, за АФП.

Радник финансијске фирме у Техерану, Бахрам Сиавоши, рекао је да ће стајати уз Гарду до краја и да нема те Гарде Иран би био као Сирија или Јемен.

Трамп је у петак одбио да потврди да Иран поступа у складу са нуклеарним споразумом из 2015. године и упозорио да би могао да га укине.

Трамп је оценио да се Иран не држи духа споразума о нуклеарном наоружању и најавио нову стратегију према тој земљи.

"Објављујем да не можемо и нећемо дати ту потврду", поручио је Трамп.

Трамп је рекао да ће САД ускратити пут Ирана ка развоју нуклеарног оружја, пренео је АП.

Обраћајући се у Белој Кући, Трамп је најавио да ће његова администрација покушати да се супротстави "дестабилизујућим активностима" те земље и да ће увести додатне санкције Ирану како би зауставила, како тврди, то што они финансирају терористе.

Најавио је оштрије нове санкције иранској Револуционарној гарди.

Амерички председник поновио је да је споразум са Ираном "један од најгорих" у америчкој историји, преноси АФП.

Трамп је дао Конгресу САД 60 дана да одлучи да ли ће поново увести економске санкције Техерану, које су укинуте према споразуму.

Ројтерс наводи да би то повећало напетости са Ираном и довело до сукоба Вашингтона са другим потписницама споразума као што су Велика Британија, Немачка, Русија, Кина и ЕУ.

"Уколико нисмо у стању да дођемо до решења сарађујући са Конгресом и нашим савезницима, онда ће споразум бити укинут", упозорио је Трамп.

У том споразуму са шест светских сила, постигнутом 2015, Иран се сложио да ће зауставити свој нуклеарни програм у замену за смањење санкција.

Амерички конгрес захтева од председника САД да на сваких 90 дана потврди да се Иран придржава свог дела споразума и он је до сада то учинио два пута.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво