Барселона, стотине хиљада људи против независности Каталоније

Стотине хиљада људи окупило се у центру Барселоне на протесту против проглашења независности тог региона од Шпаније.

Док полиција у Барселони наводи да је на скупу учествовало 350.000 људи, организатори тврде да их је било 930.000.

Марш представља најевеће демонстрације за јединство Шпаније од када је дошло до пораста сепаратистичког осећања у Каталонији, које је гурнуло земљу на ивицу кризе, наводи АП.

Многи од окупљених носили су заставе Шпаније, Каталоније и Европске уније, а поједини су узвикивали "Не дајте се преварити, Каталонија је Шпанија" и тражили одлазак у затвор председника те шпанске покрајине Карлеса Пуџдемона.

Скупу под паролом "Доста! Уразумимо се!" у организацији Каталонског цивилног друштва, придружио се бивши председник Европског парламента Хосеп Борел, који је рекао да Каталонија није попут Косова, као и нобеловац Марио Варгас Љоса.

"Поред Каталонаца, постоји хиљаду мушкараца и жена из свих крајева Шпаније који желе да дођу да кажу својим друговима из Каталоније да нису сами", рекао је Љоса који поред перуанског од 1993. године има шпанско држављанство. 

Изразио је жељу да Барселона поново буде "престоница шпанске културе".

Пре тачно недељу дана у Каталонији је одржан референдум о независности који је шпански суд суспендовао, а влада у Мадриду прогласила незаконитим. Референдум је обележило полицијско насиље и великим бројем повређених грађана и полицајаца.

Већина изашлих гласала је за независност, мада је на референдум изашло мање од половине бирача.

Јуче су у Барселони, Мадриду и другим шпанским градовима одржани митинзи за јединство Шпаније.

Са друге стране, одржан је и скуп за независност Каталоније чији организатори су позвали демнстранте да носе неутралну белу одећу, без застава.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се