Борељ: Каталонија није попут Косова

Бивши председник Европског парламента Жозеп Борељ је, окупљенима на протесту против проглашења независности у Барселони, поручио да Каталонија "није попут Косова".

"Каталонија није колонија, није ни окупирана држава, нити је попут Косова", рекао је Жозеп Борељ на протесту у Барселони, додајући да је због тога неопходно и даље радити у правцу поштовања закона, преноси Паис.

Након што је у Каталонији одржан забрањени референдум о отцепљењу те покрајине од Шпаније, каталонска регионална влада најавила је да планира да ускоро прогласи независност, а све то је довело до повлачења паралела са једностраним прогалшењем независности Косова.

У међувремену, Европска комисија, која је референдум у Каталонији прогласила неуставним, тврди да случај те шпанске покрајине и Косова и Метохије "нису упоредиви", јер је "Шпанија држава чланица" Европске уније.

Србија је најавила да ће, тим поводом, европским званичницима упутити писмо у којем ће објаснити свој став и тражити разјашњење позиције ЕУ.

Стотине хиљада људи окупило се данас у центру Барселоне на протесту против проглашења независности тог региона од Шпаније, пренео је АП.

Док полиција у Барселони наводи да је на скупу учествовало 350.000 људи, организатори тврде да их је било 930.000.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво