Излазне анкете: Ангела Меркел победила на изборима

Немачка канцеларка Ангела Меркел освојила је четврти мандат, након што су њена партија ЦДУ и сестринска странка ЦСУ освојиле 32,9 одсто гласова на парламентарним изборима, показују анкете после затварања бирачких места. Према тим подацима, у Бундестаг улази и десничарска АФД.

Странка канцеларке Ангеле Меркел је, према излазним анкетама, много испред Социјалдемократске партије Мартина Шулца.

Према излазним анкетама, Демохришћанска партија (ЦДУ) је освојила 32,9 одсто гласова, док је Социјалдемократска (СПД) на другом месту, са освојених око 20,8 одсто гласова, преносе АРД И ЗДФ.

Међутим, у парламент улази и партија на крајњој десници Алтернатива за Немачку (АФД), која је по први пут у својој историји остварила резултат од 13 одсто.

Реч је о политичкој партији десничара и евроскептика, која је политичке поене скупљала на теми избеглица, странаца, проширења Европске уније и решењу финансијске кризе.

Овакав изборни резултат пласира је на треће место и чини можда и званично највећом опозицијом, преноси Гардијан.

У немачком Бундестагу ће у новом, 19. послератном сазиву, бити још и посланика партије Левица, наследнице некадашњих источно немачких комуниста, затим, странке Зелени (свака по девет одсто), као и либерали (10,4 одсто), које је је млади Кристијан Линднер успео да врати у парламент.

Меркел: Предстоји нам велики нови изазов - АФД у Бундестагу

Немачка канцеларка Ангела Меркела изјавила је да преузима мандат за формирање нове немачке владе са својим конзервативним блоком, истакавши да антиимиграциона странка АФД представља "велики нови изазов" сада када улази у парламент.

Меркел је, у првој изјави након што су објављени први прелиминарни резултати избора у Немачкој, обећала да ће придобити подршку гласача националистичке АФД након што је та странка стекла довољно велику подршку да може да уђе у Бундестаг, преноси АП.

"Наравно, пружељкивали смо бољи резултат, то је јасно", признала је канцеларка, подсетивши да је њена странка на власти већ 12 година од којих су, како је истакла, последње четири биле "пуне изузетних изазова".

Меркел је присталицама поручила да жели да "придобије назад гласаче АФД" тако што ће решавати проблеме земље и позабавити се њиховим разлозима за забринутост.

Немачки социјалдемократи признали су пораз на изборима и најавили да ће радије прећи у опозицију него ући у нову коалицију са демохришћанима канцеларке Ангеле Меркел.

"Ово је тежак и горак дан за немачке социјалдемократе, изгубили смо изборе", изјавио је лидер Социјалдеморкатске партије Мартин Шулц у првој реакцији после објављивања излазних анкета.

СПД је на данашњим изборима постигао најгори резултат после Другог светског рата, наводе агенције.

Десничарска АФД је с друге стране обећала је да ће "променити земљу".

"Кренућемо за Меркел. Повратићемо нашу земљу и наш народ", рекао је један од лидера АФД Александер Гауланд.

Резултати избора у Немачкој показали су, у демографском смислу, јасну подељеност између некадашње Западне и Источне Немачке, јер је антиимиграциона и крајње десничарска странка АФД на истоку земље освојила скоро двоструко више гласова него на западу, наводи Би-Би-Си.

С друге стране, у Берлину и још неколико других градова одржавају се протести против ове политике партије.

Излазне анкете које су објавили немачки медији прве су, али и незваничне и непотпуне прогнозе. Ипак, оваквим резултатима потврђена су и истраживања јавног мњења и политичке процене аналитичара који су Ангели Меркел предвидели и четврти канцеларски мандат.

Неки од њих су предвидели и могућност да у "канцеларској фотељи" остане дуже чак и од свог некадашњег "политичког оца" канцелара "рекордера", Хелмута Кола, који је 16 година владао Немачком.

Иначе, поводом избора за Бундестаг, у амбасади Немачке у Београду приређено је изборно вече, на којем је амбасадор Аксел Дитман поручио да ће Немачка наставити да подржава Србију на њеном европском путу, без обзира на резултат избора.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се