Коначни резултати – Макрон 23,75 одсто, Ле Пенова 21,53 одсто

Бивши министар економије Емануел Макрон и лидерка Националног фронта Марин ле Пен ушли су у други круг председничких избора, саопштило је Министарство унутрашњих послова после пребројавања свих гласачких листића.

Победник у првом кругу јесте Макрон, са 23,75 одсто гласова, док је Ле Пенова добила подршку 21,53 одсто бирача, пренео је АП.

Бивши премијер Франсоа Фијон на трећем је месту са 19,91 одсто гласова, а четврти је лидер "Непокорне Француске" Жан Лик Меланшон, са 19,64 одсто.

Французи су први пут после неколико деценија одбили да гласају за две традионалне странке у земљи, десницу или левицу.

Предност у првом кругу председничких избора добио је 39-огодишњи Емануел Макрон, бивши банкар који није учествовао као представник неке велике партије. Био је саветник председника, затим министар економије.

Прошле године је поднео оставку и основао покрет. Циљ му је да реформише Европску нију и оживи француско-немачко пријатељство.

"Французи су изразили жељу за променом. Очигледно је да окрећемо нову страницу политичке историје Француске. Наша је логика да настављамо да будемо заједно", поручио је Макрон.

Велико славље и у штабу кандидаткиње крајње деснице Марин ле Пен.

Стриктно одбија мултикултурно друштво, има тврдокоран став о имиграцији, залаже се за увођење смртне казне. У економском смислу, она је на протекционистичком крусу, по систему – "Француска на првом месту".

Захтева иступање из еврозоне и поновно увођење франка. Жели да се поново моћ пребаци из Брисела у Париз.

"Ово је историјски резултат. Дирнута сам и захвална. Ја сам кандидат народа. Ради се о опстанку Француске и ја ћу се борити за њихове интересе. Позивам све патриоте да ме подрже", нагласила је Ле Пенова.

После информација да се Ле Пенова квалификовала за други круг председничких избора, у источном делу Париза, на Тргу Бастиље, сукобили су се демонстранти и полиција која је испалила сузавац како би растерала демонстранте. Било је повређених, а ухапшено је више од 100 особа

Стигле су и прве честитке. Емануелу Макрону честитали су званичници Европске Уније, Федерика Могерини и Жан Клод Јункер, а Марин ле Пен је честитао холандски десничарски политичар и лидер антиисламске и антиимигрантске Партије слободе Герт Вилдерс.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи