Макрон и Ле Пенова у другом кругу

Независни кандидат Емануел Макрон и кандидаткиња крајње деснице Марин ле Пен пласирали су се у други круг председничких избора у Француској, показују први резултати више анкета. Лист "Либерасион" јавља да је Макрон освојио 23,7 одсто гласова, а Ле Пенова 21,7 одсто. На трећем месту је конзервативни кандидат Франсоа Фијон са 20 одсто. И анкете "Ипсоса" показују да Макрон и Ле Пенова иду у други круг избора. Фијон признао пораз.

Либерасион наводи да је Макрон освојио 23,7 одсто, а Ле Пенова 21,7 одсто гласова, док су кандидат десног центра Франсоа Фијон и представник радикалне левице Жан Лик Меланшон добили 19,7, односно 19,2 одсто.

Избори су одржани у време ванредног стања у Француској и у сенци недавног терористичког напада.

Учествовало је укупно 11 кандидата, а право гласа имало је око 47 милиона регистрованих бирача.

Макрон је обећао да ће бити "кандидат наде" за Француску и Европу у одлучујућем, другом кругу председничких избора против Ле Пенове.

"У ваше име, бићу... глас наде за нашу земљу и за Европу", поручио је он са широким осмехом, у обраћању окупљеним присталицама у Паризу, преноси АФП.

Макрон је вечерас позвао на национално јединство против популистичке кампање Марин Ле Пен, с којом ће се 7. маја надметати у другом кругу, позвавши на "наду у Европу уместо страха".

Макрон је изразио жељу да придобије "што је могуће већу" подршку пре одлучујућег круга гласања за председника, захваливши својим присталицама на кампањи која је "променила курс земље", а захвалио је и милионима Француза који су гласали за њега, преноси АП.

Овај 39-годишњак, који се никада досада није кандидовао на председничким изборима, увидео је да постоји распрострањен гнев према традиционалним партијама и обећао "нове промене" у француској политици.

"Чуо сам све сумње, страхове и вољу за променом. То је и навело француски народ да одстрани две велике партије које владају већ 30 година. Ја желим да за 15 дана постанем ваш председник, председник целокупног народа Француске, пред претњом националиста, председник који штити и гради", поручио је Макрон, преносе француски медији.

Макрон је одржао говор изашавши на бину заједно са супругом Брижит, што америчка агенција оцењује као необичан потез.

Говорећи пред окупљеним присталицама које су узвикивале "Макрон председник", захвалио је пораженим председничким кандидатима, социјалисти Беноа Амону и конзервативцу Франсоа Фијону, што су позвали бираче да гласају за њега у другом кругу.

"У року од годину дана променили смо лице француске политике. То никада нећу заборавити... Никада не одустајте, останите храбри какви јесте", поручио је Макрон. 

Како је закључио, изазов није отићи и гласати против било кога, већ раскинути са системом који је неспособан да одговори на проблеме Француске већ више од 30 година.

"Изазов је окренути нову политичку страницу... Задатак ће бити огроман, а ја сам за то спреман и уз вас сам. Борба почиње вечерас и победићемо. Живела република, живела Француска", поручио је Макрон.

Марин ле Пен је прогласила победу у првом кругу избора за председника Француске, поздравивши "историјски резултат" уз поруку да је у питању опстанак Француске и да њена странка Национални фронт нуди француском народу "велику алтернативу".

"Ово је историјски резултат, први корак је направљен. Време је да ослободимо француски народ од арогантне елите", рекла је она са широким осмехом, обративши се одушевљеним присталицама у свом изборном штабу у Енен-Бомону, преноси АФП.

Обећала је потом прекопотребну дебату о глобализацији, прогласивши је отвореном, а на крају њеног говора интонирана је француска национална химна.

У међувремену је актуелни председник Франсоа Оланд позвао Макрона да му честита. Француски премијер Бернар Казнев позвао је све демократе да у другом кругу председничких избора гласају за Емануела Макрона. Исти позив гласачима преко Твитера је упутио и министар спољних послова Жан Марк Еро.

Франсоа Фијон је признао изборни пораз и преузео сву одговорност за такав резултат. Позвао је све своје присталице да у другом кругу гласају против Националног фронта и Марин ле Пен. Додао је да ће он гласати за Макрона. 

Предвиђено је да се други круг председничких избора одржи 7. маја.

Биографија Емануела Макрона 

Емануел Макрон, оснивач и лидер независног покрета "У марш!", бивши је банкар који се никада досад није кандидовао на изборима, а био је економски саветник садашњег председника Франсоа Оланду и потом министар економије.

На позицији министра, Макрон (39) је укинуо прописе који су до тада важили у неким индустријским секторима и дозволио да продавнице дуже раде недељом, наводи Би-Би-Си.

Радио је за социјалистичку владу, али су му се поједини у левом крилу партије супроставили.

Макрон има план о јавним инвестицијама вредан 50 милијарди евра, који би обухватио обуку за посао, прелазак са угља као енергетског извора на обновљиве изворе енергије и модернизацију инфраструктуре.

Такође предвиђа значајна смањења пореза за корпорације и више простора за компаније у преговорима о 35-часовној радној недељи.

Намерава да смањи стопу незапослености са садашњих 9,7 на седам одсто, али и да млађима од 15 година забрани употребу мобилних телефона у школама.

Макрон себе представља као "непријатеља национализма" и кандидата "отворене Француске која има своје интересе – безбедносне, економске и социјалне, које жели да брани, али оперише у отвореном свету".

Биографија Марин ле Пен 

Марин ле Пен, лидерка француског десничарског Националног фронта, има тврдокоран став о имиграцији али је лично покушала да делимично ублажи радикално десничарску политику своје странке и њене контроверзне ставове о странцима.

Залаже се за аутоматско избацивање нелегалних имиграната уз смањивање броја легалних миграната на 10.000 годишње, за затварање "екстремистичких џамија" и за давање приоритета Французима у додели социјалних станова.

У једном тренутку, Национални фронт се залагао и за напуштање евра, а онда је недавно рекла да би организовала референдум о питању валуте.

Навела је и да би покушала да поново уговори чланство Француске у ЕУ, а ако то пропадне, одржала би референдум.

Поборник је пензионисања са 60 година и бори се за гарантовану 35-часовну радну недељу.

Налази се на челу Националног фронта од 2011. године, када је место председнице преузела од свог оца Жан Марија ле Пена. У протеклих шест година успела је да побољша рејтинг странке, што је било посебно уочљиво на регионалним изборима 2015. године.

Пре него што је дошла на чело странке радила је као адвокат.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво