Доналд Туск девет сати саслушаван о сарадњи са ФСБ-ом

Тужилаштво у Варшави је девет сати саслушавало председника Европског савета, бившег премијера Пољске Доналда Туска као сведока у истрази наводно нелегалне сарадње пољске Војне контраобавештајне службе сa руском обавештајном службом ФСБ од 2010. године.

Доналд Туск је навео да нема право да коментарише истрагу.

"Не могу да се жалим на тужиоце, добио сам кафу, чај и воду, то је све што смем да кажем о саслушању. Ствар је изразито политичке природе. Засада немам намеру да се позовем на имунитет. Саслушаван сам искључиво као сведок", рекао је Доналд Туск већем броју присталица које су га током целог саслушања чекале испред зграде Тужилаштва.

Додао је и да је тужилаштво могло да га саслуша и у Бриселу, а да је упозорио тужиоце да је дошао из поштовања према пољској држави.

Доналд Туск је сведок у истрази и процесу против двојице бивших шефова пољске Војне контраобавештајне службе који су уз одобрење Туска, тада премијера, 2010. године успоставили без формалног мишљења Министарства одбране, сарадњу сa руском ФСБ, која је прекинута 2013. године када је избио сукоб у Украјини.

Сличну сарадњу сa руским обавештајцима имају и друге чланице НАТО-a, Француска или Немачка пре свега, због операције НАТО-a у Авганистану, док је Пољска хтела да је успостави због повлачења свог контингента из операције ИСАФ у Авганистану преко територије Русије.

Садашње пољске власти странке Право и Правда Јарослава Качињског називају "дипломатском издајом" сваку сарадњу сa руским службама после авионске несреће у Смоленску у априлу 2010. године у којој је погинуо председник Пољске Лех Качињски.

Јарослав Качињски је наредио да се обнови истрага те несреће, у жељи да нађе доказе за теорију завере, у коју ни сами Пољаци не верују, да је на његовог брата близанца Леха Качињског извршен атентат и авион оборен по наређењу председника Русије Владимира Путина. Он жели да докаже и да је тадашњи пољски премијер Доналд Туск између осталог и преко сарадње пољских и руских обавештајаца сакрио и заташкао доказе да се није радило о авионској несрећи у којој је погинуло свих 96 људи у авиону већ о политичком убиству.

Како су пролазили сати саслушања Туска у Варшави, множила су се нагађања да би Тужилаштво могло да му промени статус из сведока у оптуженог.

Туска су данас на Главној железничкој станици у Варшави дочекале присталице уз заставе Европске уније, његове портрете с натписом "Станица Европа" и скандирање "Уз тебе смо!" и натпис "27:1" – као подсећање да је цела ЕУ, изузев Пољске, недавно гласала за реизбор Туска на још две и по године на челу Европског савета.

На перону су били и Тускови противници, са портретима Туска у затворској униформи и уз скандирање "Робијаћеш!" и "Издајица!", а на тренутке се чинило да ће се вербалне чарке два табора претворити и у физички обрачун.

Доналд Туск је пред саслушање изјавио да је очигледно да је то политичка хајка нових пољских власти на њега.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара