Туска пред сведочење дочекала слика у затворском оделу

Председника Европског савета Доналда Туска дочекало је више стотина људи, како присталица тако и љутих противника, на главној железничкој станици у Варшави, где је допутовао како би сведочио у истрази о наводним незаконитим контактима између пољских и руских обавештајаца.

Атмосфера на железничкој станици била је напета, преноси АП. "Доналде, с тобом смо", поручивале су присталице бившег пољског премијера машући заставама ЕУ, док су га противници оптуживали да је злочинац.

Један од Тускових противника носио је транспарент са монтираном фотографијом на којој је Туск у пругастом затворском оделу.

Председник Европског савета своје испитивање види као део "политичког лова на вештице".

Туск је само сведок у истрази о наводним тајним незаконитим контактима између пољских и руских обавештајних званичника, у време док је био премијер, наглашсава америчка агенција.

Ипак, додаје АП, многи виде његово испитивање као део ширег покушаја пољске владе да га дискредитује тако што ће га повезати са скандалима, а можда на крају и стрпати у затвор.

Пољски министар одбране Антони Маћеревич оптужио га је за издају у случају авионске несреће у Смоленску у Русији 2010. године, у којем је погинуо пољски председник Лех Качињски.

Тужиоци нису открили детаље наводних незаконитих контаката, али према наводима пољских медија, наводни нелегални договор имао је за циљ да се пољским истражитељима, који се баве несрећом у Смоленску, омогући да раде на руском тлу.

Брат погинулог председника Пољске и лидер владајуће странке Право и Правда Јарослав Качињски предводио је безуспешни покушај прошлог месеца да се спечи Тусков реизбор за председника Европског савета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се