Сирија, кључна брана "Табка" није оштећена

Након што су инжењери обавили преглед на лицу места, утврдили су да кључна брана у Табку на реци Еуфрат није оштећена нити је било шта у квару, изјавила је портпаролка Сиријских демократских снага.

Сиријски побуњеници које подржавају САД прекинули су раније данас офанзиву на кључну брану под контролом такозване Исламске државе, како би омогућили техничком тиму да уђе у тај комплекс, навела је у саопштењу портпаролка Сиријских демократских снага, Џихан Шеик Ахмед.

Уз ваздушну подршку коалиције предвођене САД против Исламске државе, Демократске снаге Сирије покушавају да заузму град Табку и суседну брану на реци Еуфрат, у оквиру борбе за упориште џихадиста у Раки, преноси АФП.

"Како бисмо обезбедили целовитост бране "Табка", одлучили смо да зауставимо операције на четири сата почевши од 13 часова. То је како би се омогућило тиму инжењера да приђе брани и обави свој посао", навeла је портпаролка Сиријских демократских снага.

Либанска телевизија Мајадин јавила је раније да је "Табка", највећа брана на Еуфрату у Сирији, делимично је срушена у борбама између коалиције Демократских снага Сирије и Исламске државе, док су у међувремену стигли опречни извештаји о томе да ли је почела евакуација људи из Раке због забинутости око њене стабилности.

Коалиционе снаге предвођење САД саопштиле су да је конструкција бране стабилна и да није дошло до њеног оштећења, пренео је АП.

АФП преноси да је брана престала са радом након квара на трафостаници, навео је извор те агенције. 

Хидроцентрала "Табка" изграђена је почетком 70-их година уз помоћ совјетских стручњака.

Она садржи највећи резервоар воде у земљи, преноси Спутњик.

Арапско-курдски одреди Демократских снага Сирије налазе се на растојању најмање четири километра од бране.

Њихов наредни циљ је освајање "Табке", последњег великог упоришта ИД на путу према Раки. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво