Турска блокира сарадњу НАТО-a и Аустрије, последице по Кфор?

Спор неколико европских земаља са Турском одражава се сада и на НАТО и његове партнере нечланице, јер је Анкара блокирала све програме партнерства северне војне алијансе у којима учествује и Аустрија. То би могло неповољно да се одрази на Мисије на Косову, Авганистану и Медитерану, пише "Велт".

Од блокаде Анкаре погођени су пре свега програми Партнерства за мир, у којима учествује 41 држава, међу којимa је и Аустрија, која је има највећи контингент војника у саставу Кфорa од земаља које нису чланице НАТО-a.

"Турска блокада програма Партнерства за мир је озбиљан проблем", цитира Велт неименоване изворе из високих кругова при НАТО-у.

Више земаља партнера, као што су Шведска или Финска, у дописима генералном секретару НАТО-а Јенсу Столтенбергу упозорили су на озбиљне последице блокаде од стране Анкаре.

"Дугорочно ерозија наше интероперабилности може бити препрека нашој способности да учествујемо на важним вежбама НАТО-а и подржимо НАТО операције", наводи се у писму амбасадора Финске при НАТО-у Пирите Асунмаа.

То би, како истиче, била велика штета за обе стране, како за Финску, тако и за НАТО. Финска није чланица НАТО-а.

Прва последица турске блокаде је немогућност новог програма обуке на војној академији НАТО-а у Риму.

Анкара реагује блокадом на захтев Аустрије за прекидом приступних преговора са ЕУ и критику Беча на рачун председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана.

Анкара је већ раније најавила блокаду Аустрије на међународном нивоу, те се очекивало да ће блокирати рад ОЕБС-а, коме у овој години председава Аустрија.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво