Вашчиковски: Са Европском комисијом смо куртоазно завршили

Шеф пољске дипломатије Витолд Вашчиковски изјавио је да куртоазним одговором Европској комисији на њене препоруке о системским претњама по правну државу и демократију у Пољској званична Варшава сматра да је спор завршен.

"Ми смо детаљно објаснили шта се десило у Пољској, како је спроведена реформа Уставног суда и другим питањима којима су се бавиле препоруке ЕК из децембра и сматрамо да је ствар завршена", рекао је Вашчиковски Трећем програму пољског државног радија.

Пољска у писму, које је послала у понедељак, није одговарала на препоруке и захтеве где сматра да је ЕК била наводно пристрасна према властима конзервативне странке Право и Правда бившег премијера Јарослава Качињског, а тим одговором је куртоазно завршила са ЕК.

ЕК је почетком прошле године покренула против Пољске нови механизам процене ваљаности правне државе и системских ризика по демократију и слободе и права грађана и то због реформе Уставног суда којом су у тај суд доведене судије склоне конзервативцима, а нелегално блокиране већ изабране судије које је предложила садашња опозиција.

У спор се, и то на захтев Пољске, укључила и експертска Венецијанска комисија Савета Европе, али је званична Варшава препоруке независних међународних експерата после одбила и означила за пристрасне, јер јој нису одговарале.

Спор ЕУ и Пољске на челу са конзервативцима заоштрио се и због потчињавања до тада јавног радио и телевизијског сервиса и новинске агенције ПАП директно влади, а затим након критике претварања тих медија у провладине, народне медије са мисијом да шире истину о Пољској.

У децембру је ЕК препорукама пољским властима, базираним на налазима Венецијанске комисије СЕ, ушла у другу фазу провере ваљаности правне државе у Пољској, а сада, пошто је влада премијерке Беате Шидло одбила да их примени, може да пређе у завршну трећу фазу санкција чланици, међу њима и на то да одузме Пољској право гласа у ЕУ.

За такво затезање спора са великом, новом чланицом каква је Пољска, међутим, према оценама аналитичара у ЕУ, не постоји политичка воља у овом тренутку криза које потресају Унију након одлуке о Брегзиту и промена у Белој кући.

Вашчиковски је такође оптужио потпредседника ЕК Франса Тимерманса, са којим је ушао директно у оштру полемику на једном од панела Конференције о безбедности у Минхену, да Тимерманс прекорачује овлашћења еврокомесара и етикетира Пољску.

"Требало би изнова дефинисати улогу ЕК, јер она и многи комесари прекорачују своја овлашћења, постају политичке славне личности и излазе ван оквира основног европског споразума. Франс Тимерманс је савршена илустрација, јер је поново покушао да етикетира Пољску", закључио је Вашчиковски.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво