У Словачкој лов на лажне вести и због екстремиста

Јачање словачких екстремиста из Народне странке Наша Словачка, коју и председник Словачке Андреј Кишка и премијер Роберт Фицо отворено јавно називају фашистичком, натерало је и угледни словачки лист СМЕ да почне лов на лажне вести.

На сајту пројекта "Хоакс" (енглески: Обмане) новинари словачког листа пратиће масовне обмане и лажне вести које се шире друштвеним мрежама и јавним простором и сваку такву пропратиће чињеницама и елементарном логиком.

"Обмане и лажи се данас шире опасно брзо у виртуалном свету и остављају реалне последице на животе људи. Изазивају емоције, гнев и лоше утичу на одлучивање. Наш новинарски посао данас се не завршава причањем приче и објављивањем чињеница", указала је главна уредница СЕ Беата Балогова.

Лажне вести, повремено и уз подстицаје и контролу страних држава, постају део "хибридног рата", а како је навела Балогова, популистима и фашистима отварају врата ка власти.

У Словачкој су марта прошле године на парламентарним изборима први пут екстремистички националисти освојили довољно гласова да уђу у Парламент, а између осталог и захваљујући лажним вестима, подршка им расте са осам одсто у време избора, на данашњих око 10 одсто.

Лидер Народне странке Наша Словачка, Маријан Котлеба хвалио се ових дана како су нелегалне страначке патроле од по три "снагатора" у зеленим мајицама које су од априла прошле године у возовима, наводно зато што држава није у стању да заштити грађане од муслиманских избеглица којих ни нема и Рома, спречиле само сада, у фебруару, једно силовање и једну пљачку.

Полиција и Словачке железнице демантовали су "успехе" Котлебиних "зелених патрола": наводно силовање у међународном возу било је, међутим, покушај пљачке путника који спавају, док је "крађа" била забуна јер су двојица туриста из Јужне Кореје у возу заборавила ранац који је машиновођа предао полицији, а она туристима.

Парадоксално, ни у једном од тих случајева у том возу није ни било Котлебиних "заштитника народа".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво