Трамп жели више антиракетног оружја наспрам Пјонгјанга и Техерана

Нови амерички председник САД Доналд Трамп жели да повећа америчке одбрамбене антиракетне капацитете наспрам балистичких претњи из Северне Кореје и Ирана, наговештава се у новом документу из Беле куће.

"Развићемо савремен антирактенти систем да се штитимо од ракетних напада земаља као што су Иран и Северна Кореја", наводи Бела кућа на новој уводној страници свог портала под насловом "Америка пре свега".

Такође се обећава да ће "поново бити изграђена америчка војска" и да ће бити преокренут тренд смањења броја америчких војних авиона и бородова последњих деценија.

"Не можемо дозволити другим земљама да надмаше наше војне капацитете", наводи се у документу који је објавила нова америчка администрација.

Иако немају потпуни антиракетни штити о коме је сањао бивши републикански председник Роналд Реган (1981-1989), САД већ имају систем који може да пресретне балистичке интерконтиненталне ракете, наводи агенција Франс прес.

САД има око четрдесет ракета за пресретање постављених у базама у Аљасци и Калифорнији које су већ у теорији способне да пресретну севернокорејске балистичке ракете.

По оцени Лорена Томсона, америчког стручњака за наоружање, председник Трамп вероватно жели да модернизује технологију тих система и да повећа број ракета.

Бивши председник Барак Обама, који је данас отишао с власти после два мандата, већ је повећао број ових пресретача којих треба да буде 44 до краја године.

САД страхују да Северна Кореја не произведе интерконтиненталне ракете са нуклеарним бојевим главама које могу да погоде њену територију. Севернокорејске власти су оствариле знатан напредак на том плану од доласка на власт Ким Џонг Уна 2011. године, и Пјонгјанг припрема пробе нових ракета.

С друге стране, Иран је снажно развијао последњих година свој програм балистичких ракета и спровео више ракетних проба, укључујући и ракета домета од 2.000 километара.

Према документу на вебсајту Беле куће, председник Трамп такође жели да развије америчке капацитете у области сајбер ратовања.

"Биће нам приоритет да развијемо дефанзивне и офанзивне капацитете у оквиру Сајбер команде", америчке команде која окупља сајбер стручњаке у Пентагону, наводи се у документу.

Насупрот екстремистичке организације Исламска држава и других радикалних исламистичких терористичких група, Трамп обећава да ће водити "агресивне операције са коалицијом" и да ће се ангажовати у "сајбер рату" против џихадиста, да би се супротставио њихвој регрутацији и њиховој пропаганди.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво