Оланд, Меркелова и Путин о Украјни и Сирији

Француски председник Франсоа Оланд и немачка канцеларка Ангела Меркел разговарали су са руским председником Владимиром Путином о спровођењу примирја у Украјини и сиријском питању уочи мировних преговора у Астани, саопштено је из француског председништва.

У телефонском разговору троје званичника, француски шеф државе инсистирао је на потреби да се прекид ватре у Украјини спроводи на веродостојан, потпун и трајан начин, наводи се у саопштењу из Јелисејске палате.

Оланд је такође указао да је хитно да се оствари напредак у хуманитарним питањима као што је ослобађање затвореника и поновно успостављање снабдевање водом.

Оланд је ово исто рекао у понедељак украјинском председнику Петру Порошенку током телефонског разговора са њим и Ангелом Меркел.

За Оланда споразуми о мировном процесу у Украјини, потписани у Минску у фебруару 2015, представљају једни пут за мирно решење украјинске кризе, наводи се у саопштењу.

Украјина је од априла 2014. године у сукобу који је однео више од 9.600 живота. Крајем децембра ступио је на снагу нови неограничен прекид ватре на истоку земље између проруских побуњеника и украјинске војске који се узајамно оптужују да га крше.

Када је реч о Сирији, француски председник сматра да састанак у Астани, главном граду Казахстана, заказан за 23. фебруар треба да буде само једна фаза у наставку преговора у Женеви под окриљем Уједињених нација.

Оланд је још једном апеловао да се поштује примирје али такође је затражио да у Астани буде у пуној мери представљена сиријска опозиција.

Већ је данас међутим највећа сиријска побуњеничка група Ахрар ал-Шам објавила да неће учествовати у преговорима у Астани, оптуживиши власти сиријског председника Башара ал Асада за кршење примирја.

Изасланици Дамаска и сиријских побуњеника треба у Астани да имају директне преговоре под покровитељствм Русије, Ирана и Турске. Ако тај сусрет буде успешан могао би отворити пут ка преговорима под окриљем УН, 8. фебруара у Женеви.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво