Асанж: Извештај о руском хаковању је политички документ

Оснивач "Викиликса" Џулијан Асанж изјавио је да је прошлонедељни амерички обавештајни извештај о руском хаковању политички мотивисан и да јавности није пружио доказе да су руски актери доставили "Викиликсу" хаковани материјал.

Џулијан Асанж је, одговарајући у амбасади Еквадора у Лондону на питања на конференцији за новинаре путем интернета, поновио своју тврдњу да "Викиликс" није добио хаковане мејлове од руске владе, преноси АП.

Оснивач "Викиликса" није дао никакав наговештај о извору докумената, па је нејасно да ли су их "Викиликсу" доставили руски пуномоћници.

Асанж је одговарао на питања у вези са америчким обавештајним извештајем у којем се тврди да је Русија спровела кампању како би утицала на изборе у САД у корист новоизабраног председника Доналда Трампа, а против његове демократске противнице Хилари Клинтон.

У америчком извештају се наводи да су руске обавештајне агенције дале украдене мејлове Демократског националног комитета "Викиликсу", који их је потом изнео у јавност.

"Викиликс" је током неколико недеља објављивао мејлове, већином са личног налога шефа предизборног тима Хилари Клинтон Џона Подесте, а многи тврде да је негативни публицитет, који је узрокован објављивањем мејлова, разлог што је Трамп победио.

Оснивач "Викиликса" је, такође, оптужио одлазећу администрацију америчког председника Барака Обаме да уништава сопствене податке.

Асанж је рекао да је у различитим министарствима Обамине администрације у току уништавање података, преноси британски лист Експрес.

"Такве информације су део наше историје и правно и филозофски припадају америчком народу, а шире у погледу односа САД са светом, припадају и свету", истакао је оснивач "Викиликса".

Према његовим речима, уништење тих података, који су део историје човечанства, требало би формално сврстати у категорија злочина.

"Разумљиви су политички мотиви за то, али елиминисање малих политичких ризика уништавањем бројних историјских елемената је, искрено, срамота", закључио је Асанж.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво